Αυτά τα καλαθάκια είναι μια ωραία ιδέα για να σερβίρετε το παγωτό σας. Πέρα του ότι είναι πεντανόστιμα έχουν κι όμορφη εμφάνιση. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας παγωτό – βάζω σε επανάληψη τη συνταγή για παγωτό καϊμάκι – σίγουρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο του εμπορίου για να του δώσετε τη δική σας φροντίδα..
Υλικά:
Για 12 καλαθάκια κρούστας
- 6 φύλλα κρούστας για πίτα (όχι τα πολύ λεπτά) κομμένα σε 36 τετράγωνα κομμάτια
- μαργαρίνη ή βούτυρο αγελάδος για το άλειμμα των φύλλων
- 3/4 φλιτζανιού ξηροί καρποί της επιλογής σας (αμύγδαλο, φιστίκι Αιγίνης, καρύδι. φουντούκι)
- Λίγη ζάχαρη
Για το παγωτό καϊμάκι
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκο γάλα πλήρες
- 3/4 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού κοφτά σαλέπι
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα Χίου
Για το γαρνίρισμα
- σιρόπι ή γλυκό κουταλιού βύσσινο
Εκτέλεση
- Για τα καλαθάκια: προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και λιώνετε τη μαργαρίνη ή το βούτυρο. Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε τετράγωνα κομμάτια διαμ. 10 εκ. περίπου.
- Ανακατεύετε τη ζάχαρη με τους ξηρούς καρπούς της επιλογής σας. Τα αλείφετε ένα ένα με τη λιωμένη μαργαρίνη, πασπαλίζετε με το μείγμα της ζάχαρης και τα τοποθετείτε ανά τρία και λοξά το ένα πάνω στο άλλο έτσι ώστε να σχηματίζονται 12 γωνίτσες γύρω γύρω.
- Με αυτά τα μαντηλάκια θα ντύσετε τις υποδοχές μιας φόρμας για 12 μάφινς. Θα τα πιέσετε λίγο με τα δάχτυλα ώστε να κολλήσουν όσο γίνεται στα τοιχώματα και θα τα ψήσετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν.
- Για το παγωτό: κοπανάτε στο γουδί ή στο μπλέντερ την μαστίχα με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη να γίνει σκόνη.
- Διαλύετε το σαλέπι σε μισό φλιτζάνι κρύο γάλα και χτυπάτε στο μίξερ άλλο μισό φλιτζάνι γάλα με το μείγμα της κοπανισμένης μαστίχας μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
- Ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι και το βάζετε πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το γάλα με το σαλέπι, το γάλα με τη μαστίχα, την υπόλοιπη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά.
- Αφήνετε την κρέμα να βράσει για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά με σύρμα για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα και να μην φουσκώσει. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζετε την κρέμα σε μπολ και αφήνετε να κρυώσει.
- Αν έχετε παγωτομηχανή, μεταφέρετε το μείγμα εκεί και το βάζετε να παγώσει. Εάν δεν έχετε, απλώς ρίχνετε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος και το βάζετε στην κατάψυξη σκεπασμένο. Μετά από δυο ώρες, το βγάζετε και ανακατεύετε με πιρούνι για να μην πιάσει πάγο. Το ξαναβάζετε στην κατάψυξη κι επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μια δυο φορές ακόμη, ώστε να γίνει το παγωτό σας αφράτο.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε βγάζετε το παγωτό εκτός κατάψυξης να μαλακώσει λίγο και σερβίρετε 1 μεγάλη ή 2 μικρές μπάλες παγωτού σε κάθε καλαθάκι.
- Γαρνίρετε με σιρόπι και γλυκό βύσσινο και σερβίρετε αμέσως.