Γίνονται τόσο γρήγορα που δεν λέγεται. Είναι δε τόσο νόστιμες και λαχταριστές που θα τους τρελάνετε όλους με αυτές τις ταρταλέτες. Ιδιαίτερα αν τις σερβίρετε ζεστές ακόμη, πασπαλισμένες με λίγη άχνη ζάχαρη. Αν θέλετε, μπορείτε να τους προσθέσετε στη γέμιση μερικές σταφίδες ή ακόμη και σουλτανίνα πριν το ψήσιμο.
Υλικά για 6 άτομα:
- 1 φύλλο ζύμη σφολιάτας
- 3 αχλάδια μέτρια προς μεγάλα (να είναι ώριμα, μαλακά όταν τα ζουλάτε, αλλά χωρίς σημάδια)
- 5 κουτ. σούπας ζάχαρη καρύδας ή καστανή
- 1 αβγό
- 1 κουτ. σούπας κοφτή κορν φλάουρ
- λίγη άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180οC. Στρώνετε το φύλλο της σφολιάτας στον πάγκο σας πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας μέσα σε ρηχό ταψί. Με ένα μαχαίρι το χαράζετε προσεκτικά και το χωρίζετε σε 6 τετράγωνα προς το παραλληλόγραμμο φυλλαράκια, ίσου μεγέθους.
- Κόβετε τα αχλάδια κατά μήκος στη μέση και τα χωρίζετε στα δυο, καθαρίζετε τη φλούδα κι αφαιρείτε τα κουκούτσια τους.
- Κάνετε στις 4 γωνίες του κάθε φύλλου σφολιάτας από μια λοξή με κατεύθυνση προς το κέντρο χαρακιά, μήκους 2 εκ. Κόβετε σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορείτε το κάθε μισό καθαρισμένο αχλάδι και τις τοποθετείτε στο κέντρο κάθε φύλλου αφήνοντας γύρω γύρω περιθώριο όσο ένα δάχτυλο περίπου.
- Πασπαλίζετε τις φετούλες του αχλαδιού με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καρύδας και ανασηκώνετε τη ζύμη της σφολιάτας που έχετε αφήσει άδεια τριγύρω. Τη φέρνετε πάνω από το αχλάδι, κλείνοντάς το όσο γίνεται. Λίγο νερό στα δάχτυλα θα βοηθήσει τη ζύμη να κολλήσει πιο εύκολα.
- Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη σε διάφορα σημεία. Χτυπάτε το αβγό μέσα σε ένα φλιτζάνι με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφετε τη ζύμη. Όσο αβγό περισσέψει το ανακατεύετε με όση ζάχαρη καρύδας περίσσεψε και το κορν φλάουρ που διαλύετε προηγουμένως μέσα σε ελάχιστο νερό.
- Μοιράζετε το μίγμα στο κέντρο κάθε ταρταλέτας και ψήνετε τις ταρταλέτες στον προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
- Τις σερβίρετε χλιαρές, πασπαλισμένες με λίγη άχνη ζάχαρη.