Στην απίθανη περίπτωση που σου περίσσεψε τσουρέκι -αυτό συνέβη σε μένα- δες ένα απίθανο γλυκό που μπορείς να φτιάξεις και να τρελάνεις κόσμο. Φράουλες, τσουρέκι και αέρινη κρέμα τυριού. Δεν έχει καλύτερο συνδυασμό. Εγώ αυτό σέρβιρα στο μετα-Πάσχα τραπέζι μου κι έγινε χαμός!
Για τη βάση
- 1 τσουρέκι σε φέτες
- 3 καφεδάκια εσπρέσο
- 1 σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο (απλό ή παλαιωμένο)
Για την κρέμα και τη διακόσμηση
- 750γρ. τυρί κρέμα ή mascarpone
- 200γρ. κρέμα γάλακτος
- 3 αβγά
- 150γρ. ζάχαρη
- 1 σφηνάκι τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο (απλό ή παλαιωμένο)
Για τη διακόσμηση
- 800γρ. φράουλες
- 150γρ. ζάχαρη
- Χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
- Διαλέγουμε τις πιο μικρές φράουλες και τις αφήνουμε στην άκρη για να διακοσμήσουμε το γλυκό μας. Τις υπόλοιπες τις πλένουμε, τους αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις ρίχνουμε σε κατσαρολάκι κομμένες στη μέση.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
- Τις πολτοποιούμε μέσα στο κατσαρόλι με ραβδομπλέντερ και μεταφέρουμε τη σάλτσα σε μπολ για να κρυώσει. Αν θέλουμε την περνάμε από σήτα για να κρατήσει τα σποράκια της φράουλας και να γίνει εντελώς λεία και βελούδινη.
- Ετοιμάζουμε τα καφεδάκια και τους προσθέτουμε 1 σφηνάκι τσίπουρο και λίγο γάλα, αν θέλουμε. Κόβουμε το τσουρέκι σε λεπτές φέτες.
- Για την κρέμα: Βάζουμε ένα κατσαρολάκι με 3-4 δάχτυλα νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα αβγά σε μεταλλικό μπολ που θα μπορεί να εφαρμόζει στο κατσαρόλι μας και το τοποθετούμε πάνω του. Ξεκινάμε να ανακατεύουμε το μείγμα με αβγοδάρτη κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι το μείγμα μας να πήξει ελαφρά και να γίνει άσπρο κι αφράτο.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μίξερ, και ξεκινάμε να χτυπάμε, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σε μέτρια, προσθέτοντας το τυρί τμηματικά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος, δυναμώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι πήξει το μείγμα και να γίνει ωραίο κι αφράτο. Τελευταίο ρίχνουμε και χτυπάμε το τσίπουρο.
- Παίρνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε μέσα τις φέτες του τσουρεκιού κολλητά τη μια στην άλλη. Περιχύνουμε με λίγο μίγμα καφέ και αδειάζουμε από πάνω τη μισή ποσότητα του μίγματος τυριού που ετοιμάσαμε.
- Κάνουμε μια δεύτερη στρώση από λεπτές φέτες τσουρεκιού, τις βρέχουμε με λίγο καφέ και στρώνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, διακοσμούμε με ολόκληρες ή κομμένες στη μέση φράουλες και περιχύνουμε με κρύα σάλτσα φράουλας.