Αγαπημένο θέμα η καραμέλα, σε όλες τις μορφές της. Καραμελωμένη ζάχαρη, καραμελωμένο γάλα, καραμελωμένα αμύγδαλα. Με μια τέτοια τριλογία, με σαντιγί και ένα αφράτο ελαστικό παντεσπάνι έφτιαξα ένα κορμό μούρλια. Είναι ό,τι πρέπει για τη γιορτή της πιο γλυκιάς μαμάς του κόσμου. Της δικής σου μαμάς!
Υλικά για ένα ρολό
Για το παντεσπάνι:
- 6 αβγά μέτρια χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 100γρ. ζάχαρη
- 60γρ. αλεύρι μαλακό
- 25γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα της γέμισης
- 500γρ. φυτική σαντιγί
- 250γρ. καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
- 100γρ. ζάχαρη
- 100γρ. αμύγδαλα
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Για το παντεσπάνι: Χτυπάτε τα ασπράδια με τα 25γρ. της ζάχαρης σε μαρέγκα. Στο μεταξύ στρώνετε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί και προθερμαίνετε το φούρνο στους στους 180οC.
- Χτυπάτε τους κρόκους με τα υπόλοιπα 75γρ. της κρυσταλλικής ζάχαρης μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα.
- Ενσωματώνετε τη μαρέγκα στο μίγμα με τους κρόκους σε 2 δόσεις ανακατεύοντας με σπάτουλα, μετά το αλεύρι και τελευταίο το λιωμένο βούτυρο.
- Απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω στο χαρτί ψησίματος και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά. Ξεφουρνίζετε το παντεσπάνι και μετά από λίγο το αναποδογυρίζετε μέσα στο ταψί και ξεκολλάτε το χαρτί. Το τυλίγετε σε ρολό και αφήνετε να περιμένει. Το σκεπάζετε με πετσέτα υφασμάτινη.
- Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα: Ντύνετε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί. Βάζετε τη ζάχαρη με το αλάτι σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και αφήνετε τη ζάχαρη να λιώσει και να πάρει καραμελένιο χρώμα, κουνώντας το τηγάνι συχνά στο ενδιάμεσο. Προσθέτετε τότε τα αμύγδαλα, τα ανακατεύετε στην καραμέλα για λίγο και αναποδογυρίζετε όλο το μίγμα στο ταψί με το χαρτί.
- Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και στη συνέχεια σπάζετε τα καραμελωμένα αμύγδαλα σε κομμάτια και τα βάζετε σε σακούλα. Την κλείνετε και τα σπάζετε με τον πλάστη ή τα ψιλοκόβετε στον πολυκόφτη. Κρατάτε 2-3 κομμάτια για τη διακόσμηση.
- Για την κρέμα της γέμισης: Χτυπάτε στο μίξερ τη φυτική σαντιγί μέχρι να πήξει και να φουσκώσει καλά. Ενσωματώνετε το καραμελωμένο γάλα και τη βανιλίνη.
- Ανοίγετε το παντεσπάνι κι απλώνετε πάνω του τη μισή κρέμα. Πασπαλίζετε με καραμελωμένο αμύγδαλο και το κλείνετε πάλι σε ρολό. Το μεταφέρετε σε πιατέλα με τη ραφή από κάτω.
- Καλύπτετε το ρολό με την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο καραμελωμένο αμύγδαλο. Σερβίρετε αμέσως ή αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.