Μοιάζει με μουσταλευριά αλλά δεν είναι. Την έφτιαξα με χυμό από φρέσκα σταφύλια και λίγο πετιμέζι για χρώμα. Της πρόσθεσα κορινθιακή σταφίδα και φιλέ αμυγδάλου κι απέκτησε κι ενδιαφέρουσα υφή. Έγινε πιο νόστιμη και αρωματική από μουσταλευριά, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να στεναχωρηθείτε αν δεν βρείτε μούστο να φτιάξετε μια κανονική μουσταλευριά. Τον πολτό δεν τον πέταξα, τον έκανα μια ωραιότατη μαρμελάδα, θα σας πω άλλη φορά πώς…
Υλικά για 5-6 άτομα:
- 1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα
- 70γρ. κορν φλάουρ
- 1 φλιτζανάκι του εσπρέσο πετιμέζι
- 4-5 κουτ. σούπας σταφίδα κορινθιακή
- 4-5 κουτ. σούπας φιλέ αμυγδάλου ή κοπανισμένα αμύγδαλα ή καρύδια
- Λίγη κανέλα
Εκτέλεση
- Πλένετε τα σταφύλια, βγάζετε μια μια τις ρόγες από τα τσαμπιά και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ σε δύο τρεις δόσεις. Περνάτε σταδιακά τον πολτό από σουρωτήρι λεπτό, κρατώντας το χυμό του. Φροντίστε να πιέζετε τον πολτό με την ανάποδη ενός κουταλιού ώστε να πάρετε όσο το δυνατό περισσότερο χυμό. Ο χυμός που θα πάρετε θα είναι γύρω στα 600-650γρ.
- Βάζετε το χυμό σε μια κατσαρολίτσα να πάρει βράση. Διαλύετε το νισεστέ σε 150ml νερό και ανακατεύετε το μείγμα με το πετιμέζι. Αφού πάρει βράση ο σταφυλοχυμός, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το μείγμα του νισεστέ και την κανέλα. Ανακατεύετε δυνατά με σύρμα να πήξει η κρέμα και βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει άλλη μια βράση η κρέμα. Εκτός φωτιάς ανακατεύετε τον ξηρό καρπό της επιλογής σας, τη σταφίδα και την κανέλα.
- Μοιράζετε την κρέμα σε μικρά ποτήρια ή μπολ και αφήνετε να κρυώσει. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη επιπλέον σταφίδα και φιλέ αμυγδάλου.