Είναι πανεύκολη και εντυπωσιακή σε εμφάνιση αυτή η τάρτα κι επιπλέον πολύ πολύ νόστιμη. Μπορείτε να τη φτιάξετε σε ταψάκι πυρίμαχο ή σε ταρτιέρα αν έχετε. Μόνο το σχήμα του κομματιού θα αλλάξει και όχι η γεύση του…
Υλικά για ένα ταψάκι πυρίμαχο διαστ: 23 Χ 32εκ.
Για τη βάση
- 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ
- 100γρ. βούτυρο λιωμένο
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
Για την κρέμα πορτοκαλιού
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
- 3 κρόκοι αβγών
- χυμό από ένα μεγάλο ζουμερό πορτοκάλι ή από 2 μικρά (μισό φλιτζάνι τουλάχιστον) και ξύσμα από 2
για τη μαρέγκα
- 3 ασπράδια αβγών
- 175γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC στον αέρα. Χτυπάτε σε multi (σε δύο δόσεις) τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και την κανέλα μέχρι να πάρετε ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμο.
- Στρώνετε το μείγμα του μπισκότου στο πυρίμαχο σκεύος και όσο μπορείτε στα πλαϊνά του για να δημιουργήσετε ένα τείχος τριγύρω. Ψήνετε τη βάση της τάρτας στο φούρνο για 10 λεπτά και την αφήνετε να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη τους κρόκους των αβγών με το ζαχαρούχο γάλα, το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά αδειάζετε την κρέμα πάνω από τη βάση της τάρτας και την ψήνετε για 15 λεπτά.
- Στο μεταξύ χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι η μαρέγκα σας να γίνει πηχτή και γυαλιστερή. Την αδειάζετε πάνω από την κρέμα της τάρτας δίνοντας ωραίο σχήμα και κορυφές.
- Συνεχίζετε το ψήσιμο αφού ρυθμίζετε το φούρνο στους 200οC στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια της μαρέγκας. Αν έχετε φλόγιστρο, τότε καίτε τις κορυφούλες της για να δώσετε την αίσθηση του ψημένου στο γλυκό σας και δεν την ψήνετε άλλο στο γκριλ.
- Την ξεφουρνίζετε κι αφού κρυώσει εντελώς την αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει και τη σερβίρετε μετά, κόβοντας σε κομμάτια τετράγωνα αν τη φτιάξετε σε ταψί ή σε τρίγωνα αν τη φτιάξετε ταρτιέρα.