Ανοιξιάτικο αγαπημένο γλυκό με πολλές παραλλαγές. Νομίζω πως η κλασσική εκδοχή του είναι και μια από τις καλύτερες. Βάση από τραγανό μπισκότο, αφράτη κρέμα ζαχαροπλαστικής και φράουλες. Διαλέξτε όσο πιο μικρές φράουλες γίνεται…
Για τη βάση της τάρτας
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο και τριμμένο
- 30γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 140γρ. βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια
- 1 κρόκο αβγού
- 1 κουτ. σούπας παγωμένο νερό ή λίγο περισσότερο
Για τη γέμιση της τάρτας
- 250γρ. φράουλες
- 500ml γάλα πλήρες
- 2 αβγά
- 60γρ. ζάχαρη
- 50γρ. κορν φλάουρ
- 1 κουτ. γλυκού εσάνς βανίλιας
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 100ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
- λίγη ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Για την κρέμα πατισερί: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και στο μεταξύ χτυπάτε με σύρμα μέσα σε ένα μπολ τους τα αβγά με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Αραιώνετε με λίγο από το γάλα και ρίχνετε στο μείγμα το ζεστό γάλα. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί κι επιστρέφετε το τελικό μίγμα στην κατσαρόλα. Συνεχίζετε να ανακατεύετε διαρκώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος προσθέτετε την εσάνς βανίλιας και το βούτυρο και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει αφού πρώτα τη σκεπάσετε με πλαστική μεμβράνη. Πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας.
- Για τη βάση της τάρτας: Ανακατεύετε σε λεκανίτσα το αλεύρι με το τριμμένο αμύγδαλο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε εκεί τα κυβάκια του βούτυρου και τον κρόκο του αβγού. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα να γίνει μια ψιχουλιαστή ζύμη. Συνεχίζετε το ζύμωμα με την παλάμη προσθέτοντας το νερό ή λίγο επιπλέον αν χρειαστεί μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Μη την παραζυμώσετε γιατί σκληραίνει. Την κάνετε μπάλα και την αφήνετε στο ψυγείο σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη για μισή ώρα.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Πιέζετε τη ζύμη στον πάγκο σας να πλατύνει και την τοποθετείτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Όπως είναι την ανοίγετε σε φύλλο, δουλεύοντάς τη με τον πλάστη. Με αυτή τη ζύμη ντύνετε τον πάτο και τα πλαϊνά μιας ταρτιέρας διαμέτρου 23εκ. Την τρυπάτε με πιρούνι παντού, κόβετε ότι περισσεύει από τα τοιχώματα της ταρτιέρας και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
- Αφρατεύετε την κρέμα πατισερί με την σαντιγί και γεμίζετε με αυτή την υποδοχή της βάσης της τάρτας. Την αφήνετε στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα.
- Πριν σερβίρετε διακοσμείτε την τάρτα με κομμάτια φράουλας. Πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Tip: Για να μπορέσω να ξεφορμάρω εύκολα την τάρτα και να τη μεταφέρω σε πιατέλα σερβιρίσματος, εγώ χρησιμοποίησα ένα τσέρκι το οποίο τοποθέτησα πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου που στερέωσα γύρω από το τσέρκι. Όταν κρύωσε το μετέφερα στην πιατέλα, αφαίρεσα πρώτα το αλουμινόχαρτο ξεκολλώντας το και τραβώντας το προσεκτικά. Τέλος αφαίρεσα και το στεφάνι.