Κλασσικό κι αγαπημένο γλυκό η κρέμα καραμελέ, εξαδέρφη της γαλλίδας creme brullee και της ισπανικής crema catalana. Δεν ξέρω για εσάς, εμένα με γυρίζει στα παιδικά μου χρόνια γι’ αυτό και χαίρομαι τόσο όταν αραιά και που το βρίσκω στον κατάλογο κάποιων εστιατορίων. Για να θυμηθούμε τη δροσιά και την ανάλαφρη γεύση αυτής της υπέροχης ψημένης κρέμας ιδού η συνταγή.
Υλικά για μια μέτρια φόρμα με τρύπα στη μέση
Για την καραμέλα
- 200γρ. ζάχαρη
- 50γρ. νερό
- 1 κουτ. σούπας λεμόνι
Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 7 αβγά
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε την καραμέλα: Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό του λεμονιού σε κατσαρολάκι. Αρχικά ανακατεύετε απαλά να διαλυθεί η ζάχαρη και μετά αφήνετε το σιρόπι να βράσει μέχρι να καραμελώσει και να πάρει χρώμα χρυσαφί. Τραβάτε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε την καραμέλα σε φόρμα μεταλλική με τρύπα στη μέση.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC και βάζετε σε καθαρή κατσαρόλα το γάλα να κάψει καλά, μαζί με τις βανίλιες και το ξύσμα του λεμονιού. Βάζετε και νερό να βράσει στο βραστήρα.
- Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη και όταν αφρατέψουν καλά ρίχνετε το καυτό γάλα και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Περνάτε το μείγμα από σίτα και το μεταφέρετε στη φόρμα με την καραμέλα. Την τοποθετείτε μέσα σε ταψάκι και προσθέτετε στο ταψί καυτό νερό να φτάσει ως τη στάθμη της κρέμας στη φόρμα και τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο.
- Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνετε για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει κρούστα η κρέμα και να πήξει.
- Σβήνετε το φούρνο κι αφήνετε την κρέμα στο φούρνο για 15 λεπτά ακόμη. Ύστερα τη βγάζετε να κρυώσει εκτός πριν τη μεταφέρετε μαζί με τη φόρμα στο ψυγείο να παγώσει καλά.
- Ξεφορμάρετε το γλυκό σε πιατέλα τη στιγμή που θέλετε να το σερβίρετε.
Σημείωση
Αν το προτιμάτε, μοιράστε την καραμέλα και στη συνέχεια το μείγμα της κρέμας σε 10-12 μεταλλικά ατομικά φορμάκια.