Όταν ξεμένουν μια δυο τρεις μαρμελάδες μισοτελειωμένες στο βάζο και περιμένουν αμήχανα να φανούν κάπου χρήσιμες, φτιάχνουμε αυτά τα αφράτα ρολάκια από παντεσπάνι και τα γεμίζουμε μαζί τους. Ξετρελαίνουν τα παιδιά, είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν τον πρωινό και τον απογευματινό σας καφέ, αλλά κακά τα ψέματα και μια μπάλα παγωτό από δίπλα τα κάνει ένα τέλειο επιδόρπιο.
Υλικά για το ρηχό ταψί του φούρνου σας
- 5 αβγά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
- 2 βανίλιες
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ½ φλιτζάνι μαρμελάδες διάφορες της επιλογής σας (πορτοκάλι, λεμόνι φράουλα χρησιμοποίησα εγώ)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου σας. Με ένα πινέλο το αλείφετε με αραβοσιτέλαιο.
- Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού για 10 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει εντελώς.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι από σουρωτήρι σαν βροχή ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί ισιώνοντας με σπάτουλα και δημιουργώντας ένα στρώμα ομοιόμορφου πάχους και σχήματος.
- Ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα γλυκό χρυσό χρώμα.
- Το βγάζετε από το φούρνο, το αναποδογυρίζετε πάνω σε βαμβακερή πετσέτα, ξεκολλάτε το χαρτί προσεκτικά και μετά το τυλίγετε ρολό μαζί με την πετσέτα από τη μεγάλη πλευρά. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς έτσι τυλιγμένο, ώστε να κρατήσει το παντεσπάνι το σχήμα του ρολού.
- Αν η μαρμελάδα σας δεν απλώνεται εύκολα, την αραιώνετε με λίγο λικέρ της επιλογής σας. Αν δεν έχετε συνολικά μισό φλιτζάνι από μια μαρμελάδα, χρησιμοποιήστε και μια άλλη αν έχετε. Μην τις ανακατέψετε όμως.
- Ξετυλίγετε το παντεσπάνι, το αλείφετε με τη ή τις μαρμελάδες της επιλογής σας (απλώνετε σε μια λωρίδα τη μια και σε μια δεύτερη με την άλλη) και ξανατυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό. Το αφήνετε να σταθεί μέχρι να το χρειαστείτε με τη ραφή από κάτω. Αν είναι να μείνει ώρα καλύτερα να το τυλίξετε με μεμβράνη πλαστική. Τέλος το κόβετε σε φέτες πάχους ενός δάχτυλου και το σερβίρετε.
1 comment
[…] Πηγή: Sweetly.gr […]