Δεν ξέρω γιατί, αλλά το ρυζόγαλο είναι ένα γλύκισμα με τόσες παραλλαγές. Το κλασικό όμως είναι αυτό που με στέλνει πίσω στην κουζίνα της γιαγιάς μου γιατί το έφτιαχνε συχνά όταν ήμουν μικρή, αλλά και στο παλιό γαλακτοπωλείο του Σαλονίκη στη Σύρο – αν θυμάμαι σωστά το όνομα. Έφτιαχνε γιαούρτι, κρέμα και ρυζόγαλο και τα πουλούσε μέσα σε εκείνα τα παλιακά κεσεδάκια. Και λουκουμάδες φυσικά. Το συγκεκριμένο ρυζόγαλο το αρωμάτισα με λίγη φλούδα από περγαμόντο που αποξηραίνω μόνη μου και η οποία του δίνει μια ιδιαίτερη λεπτότητα στη γεύση. Επειδή αυτή την εποχή δεν θα βρείτε περγαμόντο, αρωματίστε το με ξύσμα από πορτοκάλι ή βανίλια, αλλά του χρόνου φτιάξτε λίγη κι εσείς.
Υλικά για 6 μερίδες
- 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 3 φλιτζάνια νερό
- 3 φλιτζάνια γάλα
- 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένη φλούδα από περγαμόντο*
- 100γρ. ζάχαρη
- 3 κουτ. σούπας κοφτές κορν φλάοουρ
- 1 πρέζα αλάτι
- Λίγη κανέλα σκόνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βάζετε σε κατσαρολάκι το ρύζι μαζί με το νερό και το αλάτι και το αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να πιει το νερό του και να μαλακώσει.
- Στο μεταξύ κοπανάτε στο γουδί την αποξηραμένη φλούδα του περγαμόντου με τη ζάχαρη.
- Ρίχνετε το γάλα στο κατσαρολάκι με το βρασμένο ρύζι, ανακατεύετε μέσα και την αρωματισμένη ζάχαρη και συνεχίζετε να βράζετε το ρύζι, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Διαλύετε το κορν φλάουρ σε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό και το ρίχνετε κι αυτό στο ρυζόγαλο.
- Όταν πάρει βράση και πήξει το ρυζόγαλο τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μετά από λίγο αφού κρυώσει λίγο μοιράζετε το ρυζόγαλο σε χαμηλά ποτήρια ή μπολ. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν το βάλετε ψυγείο.
- Σερβίρετε τα ρυζόγαλα διακοσμημένα πασπαλισμένα με λίγη κανέλα.
Tip 1* Tο Γενάρη που βρίσκω στη λαϊκή περγαμόντο, αγοράζω δυο τρία και αφού τα πλύνω καλά και τα στεγνώσω, κόβω τη φλούδα τους πάνω πάνω προσεκτικά με ένα μαχαιράκι. Ύστερα κόβω τη φλούδα σε κομματάκια και τα αφήνω να αποξηραθούν στο μπαλκόνι μέσα σε ένα ταψάκι σκεπασμένο με τούλι.
Tip 2* Εναλλακτικά μπορείτε να αρωματίσετε το ρυζόγαλά σας με βανίλια, με ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή ακόμα και με ένα ξύλο κανέλας,