Ένα γλυκό που τη συνταγή του μου εμπιστεύτηκε απλόχερα η φίλη μου η Έλενα, δασκάλα χορού και μαμά τριών πανέμορφων παιδιών σε ηλικίες δύσκολες που τα περιμένουν όλα από εκείνη που δεν τους χαλάει χατίρι. Τα αμέθυστα τα έμαθε από την κυρία Λίτσα, μητέρα παιδικής της φίλης- δασκάλα χορού επίσης- και μου είπε πως τα φτιάχνουν στην Καλαμπάκα, από όπου κατάγεται η κυρία Λίτσα. Πρόκειται για μια άγλυκη ζύμη μπίρας που γίνεται «πιτάκι», ύστερα γεμίζει με καρύδι και λουκούμι, κλείνει και μετά ψήνεται. Στη συνέχεια η τραγανή ζύμη σιροπιάζεται, γλυκαίνει και μελώνει και στο τέλος κυλιέται στην ινδική καρύδα. Μην νομίζετε, τα αμέθυστα δεν είναι καθόλου γλυκά και είναι ένα καταπληκτικό κέρασμα. Ίσως δεν τα εκτιμήσουν όλοι από την πρώτη μπουκιά, στη δεύτερη όμως θα λατρέψουν τη ντελικάτη γλύκα τους.
Υλικά για 70-75 κομμάτια περίπου
- 500ml αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
- 250ml μπίρα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 20γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κιλό αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις (περίπου, όσο πάρει η ζύμη)
- 75 κομμάτια καρύδι
- 75 λουκούμια (μπουκίτσες Σύρου)
- 150γρ. ινδοκάρυδο
για το σιρόπι
- 700ml νερό
- 650γρ. ζάχαρη
- ½ λεμόνι το χυμό
Εκτέλεση
- Μέσα σε μια λεκανίτσα κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ. Σε ξεχωριστή λεκανίτσα ανακατεύετε με αβγοδάρτη το αραβοσιτέλαιο με τη μπίρα και το ξύσμα λεμονιού. Αφήνετε το σύρμα και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι δουλεύοντάς το με το χέρι μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που θα πλάθεται εύκολα χωρίς να κολλάει στα χέρια. Μην την παραζυμώσετε, δεν χρειάζεται.
- Στρώνετε με χαρτί ψησίματος δύο ταψάκια ρηχά και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
- Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι, την πλάθετε αρχικά σε μπάλα, την ανοίγετε στην παλάμη σας σαν πιτάκι, τοποθετείτε στο κέντρο ένα κομμάτι καρύδι (το μισό από ολόκληρη την ψίχα) και από πάνω το λουκούμι. Φέρνετε τη ζύμη από αριστερά και δεξιά πάνω από το λουκούμι και κλείνετε το πιτάκι να γίνει σαν μελομακάρονο περίπου.
- Αραδιάζετε τα αμέθυστα στα ταψάκια το ένα δίπλα στο άλλο αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και ψήνετε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τελειώνετε με όλη τη ζύμη και όλα τα υλικά, θα χρειαστεί να φουρνίσετε και τρίτο ταψί ίσως και τέταρτο.
- Αφήνετε να κρυώσουν λίγο τα αμέθυστα και ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα. Ανακατεύετε στην αρχή να λιώσει η ζάχαρη και στα 4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση σβήνετε τη φωτιά.
- Αρχίζετε και τοποθετείτε μέσα στην κατσαρόλα τα αμέθυστα το ένα δίπλα στο άλλο (ενώ το σιρόπι είναι καυτό αλλά δεν κοχλάζει) να σιροπιαστούν σε βάθος. Στο λεπτό τα γυρίζετε από την άλλη και αφού μείνουν άλλο ένα λεπτό μέσα, τα βγάζετε στην άκρη. Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τα σιροπιάσετε όλα.
- Ύστερα τοποθετείτε το ινδοκάρυδο σε ένα βαθύ πιάτο και κυλάτε πάνω τα αμέθυστα να τυλιχτούν πάνω-κάτω. Τα αραδιάζετε σε πιατέλα και αν έχει περισσέψει σιρόπι τα περιχύνετε. Όταν κρυώσουν είναι έτοιμα για σερβίρισμα.