Αυτά τα υπέροχα πουγκιά, μοιάζουν με ατομικές μηλόπιτες με πολύ πιο ενδιαφέρουσα γέμιση και ελαφρώς πικάντικη γεύση. Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε είναι πεντανόστιμα!
Υλικά
400γρ. φύλλο κρούστας
αραβοσιτέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
- 4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από τζίντζερ
- 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι ή βερίκοκο
- 5 κουτ. σούπας σταγόνες σοκολάτας
- 4 κουτ. σούπας ψίχα από φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
Για τη διακόσμηση και το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη + κακάο
- παγωτό φιστίκι ή βανίλια
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε και κόβετε τα μήλα σε κυβάκια. Βάζετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει. Ρίχνετε τα μήλα και το βούτυρο και σοτάρετε τα μήλα ανακατεύοντας κάθε τόσο. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το τζίντζερ και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα μήλα. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά κι αφήνετε να κρυώσουν. Ανακατεύετε μέσα τη μαρμελάδα, τη σοκολάτα και τα φιστίκια.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε το φύλλο σε τετράγωνα κομμάτια με πλευρά 18εκ. Με ένα πινέλο αλείφετε με λάδι τα φύλλα και τοποθετείτε στο κέντρο του καθενός από μια μεγάλη κουταλιά γέμιση μήλου. Παίρνετε τις τέσσερις γωνίες των φύλλων, τις ενώνετε δημιουργείτε πουγκιά στρίβοντας το φύλλο στο σημείο που ξεκινά η γέμιση. Τακτοποιείτε τις άκρες των φύλλων προς τα κάτω και αραδιάζετε ένα ένα τα πουγκιά σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Αλείφετε ξανά τα πουγκιά με λάδι και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
- Τα ξεφουρνίζετε και τα σερβίρετε χλιαρά ή κρύα, πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη και λίγο κακάο. Συνοδεύετε με μια μπάλα παγωτό φιστίκι ή βανίλια.