Ο αγαπημένος και κλασσικός σιμιγδαλένιος χαλβάς όπως ακριβώς τον ξέρετε, αλλά ενισχυμένος γευστικά με κακάο και καρύδια. Μην μου στραβώνετε είναι τέλειος, σας λέω. Και μες το κατακαλόκαιρο ταιριάζει τόσο με μια μπάλα παγωτό… Το υπόσχομαι, φτάνει να είναι χλιαρός ακόμη ο χαλβάς και μαλακό το παγωτό. Παράδεισος και κόλαση μαζί… Και για να είμαι απολύτως ειλικρινής, το παγωτό μου ήταν στρατσιατέλα και νουτέλα που αγόρασα έτοιμο από το Django στη Σύρο. Το φτιάχνει κάθε μέρα ο Κωστής με φρέσκο γάλα και είναι τέλειο!!
Υλικά για μια μέτρια φόρμα με τρύπα στη μέση
Για το σιρόπι
- 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 3+ ¾ φλιτζανιού νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 3 κουτ. σούπας κακάο
Για το χαλβά
- ¾ φλιτζανιού αραβοσιτέλαιο
- 1 ½ κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
- ½ φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα
Για το σερβίρισμα
- Παγωτό βανίλια ή στρατσιατέλα
Εκτέλεση
- Βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και το κακάο ρίχνοντάς το από σουρωτήρι. Το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει βράση το σιρόπι. Από εκείνη τη στιγμή και μετά χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά και αφήνετε να βράσει το σιρόπι για 7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά γιατί φουσκώνει και μπορεί να χυθεί από την κατσαρόλα. Τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά κι αφήνετε το σιρόπι να κρυώνει.
- Βάζετε στη φωτιά άλλη κατσαρόλα (μεγάλη και βαθειά) και ρίχνετε το σπορέλαιο μαζί με το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτετε το σιμιγδάλι και αρχίζετε να το ανακατεύετε κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, όχι να μαυρίσει πολύ όμως. Τότε προσθέτετε την καρυδόψιχα και ανακατεύετε για ένα λεπτό ακόμη.
- Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και αφού αφαιρέσετε το ξύλο της κανέλας από το σιρόπι, το ρίχνετε λίγο λίγο και προσεκτικά γιατί κοχλάζει ο χαλβάς και πιτσιλάει με κίνδυνο να σας κάψει και συνεχίζετε να ανακατεύετε με την ξύλινη κουτάλα.
- Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και ξαναβάζετε πάνω την κατσαρόλα, συνεχίζοντας να ανακατεύετε μέχρι ο χαλβάς να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τότε αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε το χαλβά να ηρεμήσει για ένα μισάωρο.
- Μεταφέρετε το χαλβά στη φόρμα, πιέζοντάς τον στο τέλος με την ανάποδη ενός κουταλιού να γίνει συμπαγής και να μην αφήσει κενά στη φόρμα και τον αφήνετε να κρυώσει έτσι.
- Τον ξεφορμάρετε σε πιατέλα όταν είναι λίγο χλιαρός ακόμα και τον σερβίρετε αμέσως, κόβοντας κομμάτια. Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να τον απολαύσετε, συνοδεύοντάς τον με μια καλή μπάλα από αφράτο παγωτό βανίλια ή στρατσιατέλα. Γιάμι!