Παγωτό γιαούρτι με πλούσια γεύση φράουλας, ελαφρύ κι ελάχιστα γλυκό. Για ακόμη πιο φραουλένια γεύση, συνοδεύουμε με συμπυκνωμένη σάλτσα φράουλας.
Υλικά για το παγωτό
- 400γρ. φράουλες καθαρισμένες (καθαρό βάρος)
- 100γρ. γάλα πλήρες
- 100γρ. ζάχαρη
- 400γρ. γιαούρτι
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
Για τη σάλτσα φράουλας
- 300γρ. φράουλες καθαρισμένες και κομμένες σε φετούλες
- 50γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ και πολτοποιούμε τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη, το λικέρ μαστίχας και το γάλα.
- Ανακατεύουμε τον πολτό της φράουλας με το γιαούρτι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Αν έχουμε παγωτομηχανή το μεταφέρουμε και το παγώνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες λειτουργίας της.
- Εναλλακτικά μεταφέρουμε το μίγμα σε μπολ κατάλληλο για κατάψυξη. το σκεπάζουμε με το καπάκι του και το αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσει για ένα 8ωρο τουλάχιστον. Ενδιάμεσα καλό είναι να το ανακατέψουμε μια δυο φορές με ένα πιρούνι για να αφρατέψει και να μην πιάσει πάγο.
- Για τη σάλτσα φράουλας: Βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά και πολτοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ.
- Περνάμε τη σάλτσα από σίτα και την επιστρέφουμε στο κατσαρόλι. Βράζουμε λίγο ακόμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει όμορφα. Τη μεταφέρουμε σε μπολ κι αφήνουμε να κρυώσει πριν τη φυλάξουμε στο ψυγείο.
- Αφήνουμε το παγωτό εκτός κατάψυξης για 15 λεπτά ή περισσότερο αν χρειαστεί μέχρι να κόβεται εύκολα με το σπουπ και σερβίρουμε τις μπάλες σε μπολ.
- Γαρνίρουμε με τη σάλτσα της φράουλας.