Μοσχοβολιστό, αφράτο και νόστιμο τσουρέκι. Εντάξει, κι αυτό όπως και το ψωμί είναι της υπομονής. Πάνε με το πάσο τους και θέλουν το χρόνο τους μέχρι να φουσκώσουν. Όμως το αποτέλεσμα αποζημιώνει πάντα το δημιουργό του. Επισπεύστε το χρόνο φουσκώματος χρησιμοποιώντας το φούρνο σας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, κάτι θα κερδίσετε. Όπως και να το δεις, άλλο να αγοράσεις έτοιμα τα πασχαλιάτικα τσουρέκια κι άλλο να τα φτιάξεις μόνος σου και το σπίτι να μοσχομυρίσει μαχλέπι και μαστίχα…
Υλικά για 2 μεγάλες πλεξούδες
- 1 κιλό αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
- 250γρ. γάλα χλιαρό
- 50γρ. μαγιά νωπή
- 5 αβγά
- 270γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκό αλάτι
- 200γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 αβγό χτυπημένο με 1 κουτ. γάλα
- λίγο φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC πάνω-κάτω. Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε μέσα τα 250γρ. από το αλεύρι και φτιάχνετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει στο φούρνο.
- Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αλλάζετε το σύρμα του μίξερ με τους γάντζους και προσθέτετε στο μείγμα το προζύμι το οποίο στο μεταξύ έχει φουσκώσει, το μισό λιωμένο βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνετε λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ και να μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους του μίξερ.
- Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε στο ζεστό φούρνο για καμιά ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 ίσες μπάλες και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 1 ρηχό ταψί. Το αλείφετε με λίγο βούτυρο.
- Πλάθετε τις μπάλες σε χοντρά κορδόνια. Τις πλέκετε ανά 3 σε μια πλεξούδα έτσι ώστε να φτιάξετε με αυτές 2 μεγάλα τσουρέκια. Στο πάνω μέρος του καθενός στερεώνετε αν θέλετε από 1 κόκκινο αβγό. Τα αραδιάζετε στο ταψί, τα αλείφετε με το μείγμα του αβγού, τα πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου και αφήνετε να φουσκώσουν.
- Όταν φουσκώσουν τα τσουρέκια ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180οC στον αέρα και ψήνετε τα τσουρέκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τα τυλίγετε σε σελοφάν ένα ένα για να διατηρηθούν φρέσκα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι πολύ σημαντικό όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ειδικά τα αβγά θυμηθείτε να τα βγάλετε εκτός ψυγείου.