Είναι ελαφριά, ανεπαίσθητα γλυκιά και αρωματισμένη διακριτικά με ροδόνερο και σιρόπι τριαντάφυλλου στο οποίο οφείλει και το ροζ χρώμα της. Αν αγαπάτε το άρωμα του τριαντάφυλλου θα τη λατρέψετε. Αν όχι, δεν θα γίνει ποτέ η αγαπημένη σας. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το ελαφρύ γάλα με πλήρες ή ακόμη και με κρέμα γάλακτος. Τότε θα γίνει πιο πλούσια η γεύση της και πιο κρεμώδης η υφή της, όμως δεν θα είναι πια η light πανακότα που σας υποσχέθηκα. Θυμάστε;
Υλικά για μια φόρμα χωρητικότητας ενός λίτρου
- 500γρ. γιαούρτι 2%
- 500ml γάλα ελαφρύ
- 3-4 κουτ. σούπας ζάχαρη ή φρουκτόζη
- 9 ζελατίνες μικρές (15γρ.)
- 2 – 3 κουτ. σούπας ροδόνερο
- 2 κουτ. σούπας σιρόπι τριαντάφυλλοφ
Για το σερβίρισμα:
- λίγο σιρόπι τριαντάφυλλο
Εκτέλεση
- Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 7-8 λεπτά να φουσκώσουν. Στο μεταξύ βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
- Στύβετε τις ζελατίνες με το χέρι και τις ρίχνετε στο καυτό γάλα. Ανακατεύετε με σύρμα να διαλυθούν εντελώς και στη συνέχεια προσθέτετε τη ζάχαρη, το ροδόνερο και το σιρόπι. Προσθέτετε και το γιαούρτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά σας.
- Βρέχετε κάτω από τη βρύση μια πλαστική φόρμα χωρητικότητας ενός λίτρου. Την τινάζετε καλά και αδειάζετε μέσα το μείγμα της πανακότας. Αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πήξει καλά. Χρειάζεται ένα 6ωρο τουλάχιστον.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε, βουτάτε τη φόρμα για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και στη συνέχεια ξεφορμάρετε την πανακότα σε πιατέλα. Περιχύνετε με λίγο σιρόπι τριαντάφυλλο και σερβίρετε.