Όταν τα μήλα μου στη φρουτιέρα αρχίσουν να χάνουν τη σφριγηλή τους σάρκα, ξέρω πως είναι ώρα να γίνουν γλυκό. Το συγκεκριμένο είναι μια εξαιρετική λύση ανάγκης για ένα ξαφνικό κάλεσμα. Αν μάλιστα έχετε έτοιμα τα μήλα και τη ζύμη και ανάψετε το φούρνο στη μέση του γεύματος, στο τέλος θα σερβίρετε ένα απίθανο ζεστό επιδόρπιο με πολύ καλύτερη γεύση από την εμφάνισή του. Αν φροντίσετε να έχετε και λίγο παγωτό στην κατάψυξη για να το συνοδεύσετε, τότε μιλάμε για το τέλειο!
Υλικά για ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 22εκ.
Για τη ζύμη
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 125γρ. ζάχαρη καστανή + 1 κουτ. σούπας επιπλέον για το πασπάλισμα
- 125γρ. βούτυρο
Για τη γέμιση
- 5 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλους κύβους
- 125γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας γλυκόζη
- 2 κουτ. σούπας νερό
- 50γρ. βούτυρο σε κομματάκια
Εκτέλεση
- Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη σε ένα τηγάνι και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει σιγά σιγά. Όταν είναι έτοιμη η καραμέλα τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά κι ανακατεύετε μέσα το βούτυρο.
- Ρίχνετε τα μήλα στο τηγάνι, το ξαναβάζετε στη φωτιά κι ανακατεύετε ελαφρά να πάει η καραμέλα παντού. Μαγειρεύετε τα μήλα για 2-3 λεπτά.
- Αδειάζετε τα μήλα και την καραμέλα σε πυρίμαχο σκεύος και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
- Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το βούτυρο σε κυβάκια κι αρχίζετε να ανακατεύετε με τα δάχτυλα μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή σαν ψίχουλα. Δεν πρέπει να ομογενοποιηθεί.
- Απλώνετε ομοιόμορφα το crumble πάνω από τα μήλα. Ψήνετε το γλυκό για μισή ώρα περίπου, μέχρι να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα.
- Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε να κρυώσει το γλυκό. Το σερβίρετε σε πιάτα χλιαρό ή κρύο εντελώς και αν θέλετε, το συνοδεύετε με παγωτό βανίλια ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.