Τη συνταγή μου έδωσε η φίλη μου η Χρύσα και όταν τη δοκίμασα εντυπωσιάστηκα. Είναι μια από τις συνταγές της μητέρας της που έχει περάσει στο οικογενειακό τους τεφτέρι μαγειρικής, είναι χιλιοδοκιμασμένη κι έχει την ιστορία της. Η κυρία Όλγα συνήθιζε στο τέλος των γιορτινών τραπεζιών της να σερβίρει μαζί με τα όποια γλυκά κι αυτή την πορτοκαλένια φρουτοσαλάτα, πότε σκέτη όπως σας δίνω τη συνταγή σήμερα, πότε στολίζοντάς τη με σποράκια ροδιού και πότε με κοπανισμένα καρύδια. Έτσι δροσιστική, αρωματική και χωνευτική όπως είναι, όλοι οι καλεσμένοι κι οι συγγενείς που την ήξεραν, την περίμεναν πώς και πώς να εμφανιστεί στο τραπέζι μέσα στη μεγάλη γυάλινη φρουτιέρα της, με μια κουτάλα από δίπλα για να σερβιριστούν. Χρύσα μου, ευχαριστώ για τη συνταγή, θα τη φτιάξω οπωσδήποτε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μου και όχι μόνο, να τη φτιάξετε κι εσείς, είναι υπέροχη όπως ήταν και η κυρία Όλγα κι ότι άλλο έφτιαχνε!
Υλικά για 8-10 άτομα:
- 8 πορτοκάλια ολόκληρα
- ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 3 πορτοκάλια (το χυμό)
- 1 μανταρίνι (το χυμό και το ξύσμα από τη φλούδα του)
Εκτέλεση
- Πλένετε, καθαρίζετε τα 8 πορτοκάλια και κρατάτε τη φλούδα από τα 3. Αφαιρείτε όσο μπορείτε το λευκό μέρος και κόβετε την υπόλοιπη φλούδα σε μπαστουνάκια.
- Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό να πάρει βράση και ρίχνετε μέσα τις κομμένες πορτοκαλόφλουδες. Μετά από 2 λεπτά τις σουρώνετε και τις βάζετε να βράσουν άλλα δυο λεπτά με φρέσκο νερό. Τις σουρώνετε.
- Βάζετε τη ζάχαρη και το 1 φλιτζάνι νερό στην κατσαρόλα και ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση ρίχνετε τα ζεματισμένα μπαστουνάκια της πορτοκαλόφλουδας και βράζετε για 10 λεπτά. Κατεβάζετε το σιρόπι από τη φωτιά.
- Στύβετε τα 3 πορτοκάλια και το μανταρίνι και προσθέτετε το χυμό μαζί με το ξύσμα του μανταρινιού στο σιρόπι. Ανακατεύετε κι αφήνετε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς.
- Κόβετε την ψίχα των 8 πορτοκαλιών σε ροδέλες και τις τοποθετείτε σε μπολ. Περιχύνετε τα πορτοκάλια με το μείγμα σιροπιού, πορτοκαλόφλούδας και χυμών και αφού κρυώσει η φρουτοσαλάτα σκεπάζετε το μπολ με καπάκι και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη σερβίρετε. Είναι προτιμότερο να τη φτιάξετε από το πρωί ή και από την προηγούμενη μέρα για να παγώσει καλά και να βγάλει τα αρώματά της.