Έχει έντονα πορτοκαλένια γεύση και είναι ελάχιστα γλυκός. Αυτός ο χαλβάς μπορεί να μην είναι ο καλύτερος που έχετε δοκιμάσει, αλλά και πάλι δεν θα σας απογοητεύσει καθόλου. Αν μάλιστα θέλετε να αποφύγετε τη ζάχαρη μπορεί να κολλήσετε εύκολα μαζί του.
Υλικά
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
- ¾ φλιτζανιού ηλιέλαιο
- ½ φλιτζάνι φουντούκια
- ½ φλιτζάνι σουλτανίνα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- 1 ½ φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
- 1 ξύλο κανέλας
- 15 φακελάκια στέβια (15Χ1,5=17,5γρ.)
Για το σερβίρισμα
- 1 γεμάτη κουταλιά μέλι
- Λίγη κανέλα
Eκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε στη φωτιά μια μικρή κατσαρόλα με το νερό και την κανέλα. Όταν πάρει μια καλή βράση, ρίχνετε το χυμό και τη στέβια και αφού πάρουν πάλι βράση τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
- Ύστερα βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάδι να κάψει και ρίχνετε το σιμιγδάλι. Το καβουρντίζετε ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να απορροφήσει όλο το λάδι και να πάρει καστανό χρώμα. Προς το τέλος ρίχνετε και τα φουντούκια για να καβουρντιστούν λίγο κι αυτά μαζί με το σιμιγδάλι.
- Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σβήνετε το μάτι. Ρίχνετε στο σιμιγδάλι το σιρόπι κι ανακατεύετε δυνατά. Προσθέτετε τις σταφίδες και το ξύσμα του πορτοκαλιού και βάζετε την κατσαρόλα στο σβησμένο αλλά ζεστό ακόμα μάτι. Ανακατεύετε το χαλβά μέχρι να τραβήξει όλο το σιρόπι και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Μεταφέρετε το χαλβά όπως είναι ζεστός σε φόρμα και τον αφήνετε να κρυώσει λίγο. Πριν κρυώσει εντελώς τον ξεφορμάρετε και τον περιχύνετε από πάνω με μια καλή κουταλιά μέλι. Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα και σερβίρετε.