Ένα ψητό τσιζκέικ με φουντουκένια βάση που θα φτιάξουμε μόνοι μας μέσα σε ελάχιστα λεπτά και θα επικαλύψουμε με δική μας σάλτσα φράουλας που της έχουμε κι αδυναμία.
Συνήθως στα τσιζκέικς κάνουμε μια βάση από έτοιμο μπισκότο το οποία αρχικά κάνουμε σκόνη και στη συνέχεια ανακατεύουμε με λιωμένο βούτυρο ώστε να γίνει ένα λασπώδες μίγμα. Πάνω του στρώνουμε την κρέμα τυριού την οποία ανάλογα τη συνταγή είτε παγώνουμε στο ψυγείο είτε ψήνουμε στο φούρνο. Το ψημένο κέικ συνηθίζουμε να το λέμε νεοϋορκέζικου τύπου και μοιάζει αρκετά με τις δικές μας μελόπιτες. Αυτή τη φορά θα φτιάξουμε μια βάση με δικό μας μπισκότο από μπόλικα φουντούκια και θα γίνει πραγματικά ξεχωριστό.
Υλικά
Για το μπισκότο της βάσης
- 125γρ. ζάχαρη
- 125γρ. βούτυρο Lurpak
- 125γρ. φουντούκια λεπτοτριμμένα
- 125γρ. αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα τυριού
- 500γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
- 250γρ. ζάχαρη
- 6 αβγά μέτρια
- 200γρ. κρέμα γάλακτος Arla
- 2 βανιλίνες
- 1 σφηνάκι ροδόνερο
Για τη σάλτσα φράουλας
- 500γρ. φράουλες καθαρισμένες
- 250γρ. ζάχαρη άχνη
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
Εκτέλεση
- Για τη σάλτσα φράουλας: Βράζουμε τις φράουλες με την άχνη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους στο μισό και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε το λικέρ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει σε μπολ.
- Για τη βάση: Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη, το όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε το μίγμα σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμ. 22-23εκ. και προψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά.
- Για την κρέμα τυριού: Ανακατεύουμε μέσα σε ένα ευρύχωρο μπολ το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη, τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, το ροδόνερο και τη βανίλια μέχρι να αφρατέψει και να ομογενοποιηθεί. Περιχύνουμε το μίγμα πάνω από την προψημένη βάση και ψήνουμε για 45-60 λεπτά ακόμη στους 160οC στον αέρα.
- Ξεφουρνίζουμε το γλυκό και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι την επόμενη. Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
- Σερβίρουμε περιχύνοντας με όση σάλτσα φράουλας θέλουμε.
Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak