Η παλιά και θρυλική ταινία με τη Μαίρη Αρώνη στον ομώνυμο ρόλο δεν κλέβει τίποτε από τη λάμψη της, αντίθετα την κάνει ακόμα μεγαλύτερη σταρ. Γιατί αυτό το κάπως παλιομοδίτικο γλυκό γίνεται πάντα δεκτό με ενθουσιασμό. Είναι σχετικά εύκολο στην παρασκευή και ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσετε τα ανοιγμένα βαζάκια μαρμελάδας που στέκουν άπραγα και παραπονεμένα στα ράφια σας,,.
Υλικά για ένα μακρόστενο ταψάκι Δ:28 Χ 40
Για τη ζύμη
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 αβγά
Για τη γέμιση
- 400γρ. μαρμελάδα φράσουλα ή άλλη της επιλογής σας (κατά προτίμηση σπιτική)
Εκτέλεση
- Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ξεχωριστό μπολ δουλεύετε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη με μια σπάτουλα.
- Κάνετε στο μείγμα του αλευριού μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αβγά και το μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα με βιαστικές κινήσεις και μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ομοιογενές μείγμα. Μην το παρακάνετε με το ζύμωμα γιατί θα σκληρύνει η ζύμη σας.
- Την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα και ύστερα προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC.
- Βγάζετε τη ζύμη από την κατάψυξη και τη χωρίζετε σε δύο μέρη, ένα μεγαλύτερο (τα 2/3 περίπου της ποσότητας) και ένα μικρότερο. Βουτυρώνετε το ταψί σας και ανοίγετε το μεγάλο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο μέτριου πάχους με το οποίο στρώνετε τον πάτο και λίγο τα πλαϊνά του ταψιού. Αδειάζετε μέσα στην τάρτα τη μαρμελάδα και την ισιώνετε να πάει παντού.
- Τέλος πλάθετε με τη ζύμη που κρατήσατε κορδόνια και διακοσμείτε με αυτά την τάρτα, τοποθετώντας τα λοξά οριζοντίως και καθέτως δημιουργώντας με αυτά ρόμβους.
- Ψήνετε στην πάστα φλώρα τον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Αφήνετε να κρυώσει και τη σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια.