Κλασικό και αγαπημένο, αυτό το ιταλικό γλυκό είναι το επιδόρπιο στο οποίο λίγοι μπορούν να αντισταθούν. Προσπαθήστε να το σερβίρετε σε διάφανο στρογγυλό ή οβάλ σκεύος και να το πασπαλίζετε με κακάο την τελευταία πάντα στιγμή πριν το παρουσιάσετε στο τραπέζι σας για να είναι αφράτο.
Υλικά για ένα στρογγυλό δοχείο Διαμ.: 23εκ.
Για τη βάση
- 2 πακέτα μπισκότα σαβαγιάρ
- 1 φλιτζάνι τσαγιού καφές εσπρέσο κρύος
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 σφηνάκι γλυκό κρασί masala ή vinsanto ή κονιάκ
Για την κρέμα και τη διακόσμηση
- 750γρ. τυρί mascarpone
- 250γρ. κρέμα γάλακτος
- 3 αβγά
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 σφηνάκι γλυκό κρασί masala ή vinsanto ή κονιάκ
- κακάο σκόνη
Εκτέλεση
- Βάζετε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη με 3-4 κουτ. σούπας νερό να βραχεί κι αφήνετε να πάρει βράση το σιρόπι, ανακατεύοντας ελαφρά στην αρχή για να λιώσει η ζάχαρη.
- Βάζετε και τα αβγά να χτυπιούνται στο μίξερ και αφού πάρει το σιρόπι 1-2 βράσεις, το ρίχνετε πάνω από τα αβγά σαν κορδόνι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι το μείγμα των αβγών να γίνει άσπρο κι αφράτο.
- Προσθέτετε τότε το μασκαρπόνε συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Προς το τέλος προσθέτετε και το γλυκό κρασί και χτυπάτε λίγο ακόμη.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ σε σαντιγί και μετά την ενσωματώνετε στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα. Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για 3 ωρίτσες τουλάχιστον να πήξει ελαφρά.
- Ανακατεύετε τον καφέ με τη ζάχαρη και το γλυκό κρασί και βουτάτε για πολύ λίγο τα μπισκότα, τα τινάζετε και κάνετε μια πρώτη στρώση στο σκεύος σερβιρίσματος. Αδειάζετε από πάνω τη μισή κρέμα, κάνετε μια δεύτερη στρώση με μουσκεμένα μπισκότα και τα σκεπάζετε με την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνετε το τιραμισού στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
- Πριν το σερβίρετε, το πασπαλίζετε με κακάο το οποίο ρίχνετε σαν βροχή από σουρωτήρι.