Αυτό το ψωμί είναι το αγαπημένο μου. Ούτε μαγιά, ούτε ζυμώματα, ούτε να περιμένω να φουσκώσει, ούτε τίποτα! Άσε που κάθε φορά βρίσκω χίλιους δυο τρόπους να μετατρέπω το μπιρόψωμό μου σε κάτι διαφορετικό. Αυτή τη φορά ήθελα να φτιάξω στα γρήγορα κάτι να συνοδεύσω τις μπίρες που θα ανοίγαμε με την παρέα στο σπίτι και είπα να το κάνω να μοιάζει με κάτι μεταξύ πίτσας και κέικ. Έφτιαξα λοιπόν ένα μείγμα με υλικά που είχα εύκαιρα στο σπίτι, και αφού έβαλα τη ζύμη μου σε ταψάκι την πρόσθεσα από πάνω και έψησα το ψωμί μου σαν πίτα. Βγήκε τέλειο σας πληροφορώ. Δεν το πιστεύετε; Δοκιμάστε το και τα ξαναλέμε!!
Υλικά για ένα ταψάκι διαστάσεων: 23εκ.
- 1 μπουκάλι μπίρα 500ml
- 200γρ. αλεύρι κριθαρένιο
- 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού γεμάτα μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας (κοφτή) αλάτι
- 2 κουτ. σούπας (γεμάτες) ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τα λάδωμα του ταψιού
- 1 φλιτζάνι ανθότυρο σε κομμάτια
Για την επικάλυψη:
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 2 λουκάνικα χωριάτικα σε λεπτές φέτες
- 4 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 1 ντομάτα σε κυβάκια
- Αλάτι, λίγο θυμάρι
Εκτέλεση
- Βάζετε τις φέτες των κρεμμυδιών σε ευρύχωρο τηγάνι μαζί με λίγο νερό. Αλατίζετε. Όταν πιουν το νερό, προσθέτετε το ελαιόλαδο και συνεχίζετε να σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν.
- Ρίχνετε τα λουκάνικα και τα κυβάκια της ντομάτας, πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι και μαγειρεύετε για 1 -2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύετε τα δυο αλεύρια με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το θυμάρι. Προσθέτετε την μπίρα, το μέλι και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε με ένα κουτάλι μέχρι να πάρετε ένα σφιχτό χυλό. Στο τέλος ανακατεύετε μέσα και το ανθότυρο.
- Λαδώνετε ένα ταψάκι και απλώνετε μέσα τη ζύμη σας. Ρίχνετε από πάνω το μείγμα των κρεμμυδιών και με ένα κουτάλι την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Με την ανάποδη ενός κουταλιού την πιέζετε να ενσωματωθούν.
- Ψήνετε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 175οC και συνεχίζετε να ψήνετε για 20 λεπτά ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί σε βάθος.
- Το ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσει λίγο το ξεφορμάρετε το μπιρόψωμο πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς και το σερβίρετε κόβοντας σε κομμάτια. Σαν συνοδεία της αγαπημένης σας μπίρας φυσικά!