Δεν ξέρω τι με τρελαίνει περισσότερο σε αυτή την κρέμα. Το πρώτο “κρακ” από το σπάσιμο της καραμέλας με την ανάποδη του κουταλιού ή όταν δαγκώνω κομματάκια καραμέλας μαζί με την κρέμα; Επίσης δεν μπορώ να αποφασίσω με ποιο άρωμα την προτιμώ: με βανίλια ή με λεμόνι και κανέλα. Είπα να δοκιμάσω να τη φτιάξω και με σαφράν μήπως αποφασίσω, αλλά τζίφος! Τώρα είμαι περισσότερο μπερδεμένη αφού κι έτσι είναι εξίσου θεσπέσια!!
Υλικά για 4 άτομα
- 500ml κρέμα γάλακτος ή 200ml κρέμα γάλακτος και 300ml γάλα πλήρες (εγώ έτσι τη φτιάχνω)
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 3 κρόκους αβγών
- 1 κουτ. σούπας γεμάτη κορν φλάουρ
- 50γρ. ζάχαρη
- ¼γρ. κρόκο Κοζάνης σε σκόνη ή μια πρέζα στήμονες
Για το τελείωμα και τη διακόσμηση
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη γεμάτες
- Μερικούς στήμονες κρόκο Κοζάνης
Εκτέλεση
- Ρίχνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με το γάλα (αν χρησιμοποιήσετε και τα δύο) το σαφράν και το ξύλο της κανέλας. Βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά να πάρει βράση. Το τραβάτε από τη φωτιά κι αφήνετε την κρέμα να κρυώσει λίγο και να απορροφήσει τα αρώματα.
- Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Τα περιχύνετε με την αρωματισμένη κρέμα.
- Ρίχνετε το μείγμα ξανά στο κατσαρολάκι και το βάζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
- Περνάτε την κρέμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσει τυχόν γρομπαλάκια και τη μοιράζετε σε 4-5 ρηχά πυρίμαχα σκεύη. Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς οι κρέμες πριν τις βάλετε στο ψυγείο για να παγώσουν καλά.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε, μοιράζετε πάνω τους ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά τους από μια γερή κουταλιά σούπας ζάχαρη και την καίτε με φλόγιστρο να καραμελώσει. Πριν σταθεροποιηθεί η καραμέλα πασπαλίζετε με ελάχιστους στήμονες σαφράν για να κολλήσουν πάνω της και ύστερα αφήνετε να κρυώσει εντελώς και να γίνει σαν τζάμι.
- Είναι η κατάλληλη στιγμή να σερβίρετε τις κρέμες σας!!
Σημείωση:
Είναι σημαντικό να κάνετε την καραμέλα την τελευταία στιγμή. Αν την κάνετε νωρίτερα και αφήσετε τις κρέμες στο ψυγείο, η καραμέλα θα λιώσει και η κρέμα σας θα βρεθεί να κολυμπάει μέσα σε ένα αραιό σιρόπι καραμέλας, πράγμα που δεν το θέλουμε.