Τέλη Γενάρη τα περγαμόντα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στη λαϊκή. Ευκαιρία για γλυκό κουταλιού. Το άρωμα του περγαμόντου δεν συγκρίνεται με τίποτα. Ένα από τα εκλεκτότερα και αρωματικότερα γλυκά ! Με τη μαμά μου να δίνει τις οδηγίες φτιάξαμε ένα τέλειο γλυκάκι. Να ξέρετε πως με τον ελληνικό καφέ κάνουν το καλύτερο δίδυμο. Σερβίρετέ το ακόμη με γιαουρτολέμονο, με cheesecake, με ότι τραβάει η όρεξή σας.
Υλικά για 4 κιλά φρούτου
- 4 κιλά περγαμόντο
- 2 κιλά ζάχαρη
- 9 ποτήρια νερό
- 1 φλιτζανάκι του καφέ γλυκόζη
- Χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Ξύνετε επιφανειακά τη φλούδα των περγαμόντων στη λεπτή πλευρά του τρίφτη. Τα ξεπλένετε κι αφού αφαιρέσετε ένα μικρό δίσκο από πάνω και από κάτω τα χαράζετε σε φλούδες και τις ξεκολλάτε από την ψίχα. Αυτή την πετάτε δυστυχώς.
- Για να ξεπικρίσουν οι φλούδες τις νεροβράζετε με άφθονο νερό για 10 λεπτά και πετάτε το νερό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 2 φορές ακόμα. Για να βεβαιωθείτε πως δεν χρειάζονται κι άλλο νερόβρασμα δοκιμάστε μια ακρούλα φλούδας.
- Τις στραγγίζετε και έχετε 2 επιλογές από δω και πέρα. Ή να τις κόψετε σε λεπτότερες λωρίδες ή να τις τυλίξετε ρολά που θα στερεώσετε με οδοντογλυφίδες. Εγώ έκανα το δεύτερο. Τις τύλιξα ρολό και τις άφησα στην άκρη.
- Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά κι ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, ρίχνετε μέσα τα περγαμόντα και περιμένετε να πάρουν βράση μαζί του. Χαμηλώνετε τη φωτιά κι αφήνετε το γλυκό να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μισή ώρα από τότε που ξεκινάει ο βρασμός θα προσθέσετε και τη γλυκόζη. Το χυμό λεμονιού θα τον προσθέσετε προς το τέλος. Για να βεβαιωθείτε πως το σιρόπι σας είναι εντάξει, θα στάξετε μερικές σταγόνες μέσα σε ποτήρι με παγωμένο νερό. Θα πρέπει να γίνονται μπαλίτσες.