Μια πολύ αφράτη εκδοχή της λεμονόπιτας, με ρολό από αφράτο παντεσπάνι γεμισμένο με λεμονάτη κρέμα και ψημένη μαρέγκα για επικάλυψη.
Υλικά
για την κρέμα λεμονιού
- 125ml χυμό λεμονιού + ξύσμα από 2 λεμόνια
- 100γρ. ζάχαρη
- 3 κρόκους αβγών
- 1 αβγό ολόκληρο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλιτζάνι νερό
- 4 κουτ. σούπας γεμάτες κορν φλάουρ
- 85γρ. βούτυρο σε κυβάκια
για το παντεσπάνι:
- 4 αβγά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο
- 2 βανίλιες
για τη μαρέγκα:
- 3 ασπράδια αβγών
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 σταγόνες χυμό από λεμόνι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 βανιλίνη
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε την κρέμα λεμονιού: Βάζετε ένα σουρωτήρι πάνω από μπολ κι ένα κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε στο κατσαρολάκι το χυμό και το ξύσμα των λεμονιών, το αβγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ διαλυμένο στο νερό και το αλάτι. Ξεκινάτε και ανακατεύετε διαρκώς με αβγοδάρτη μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Εκτός φωτιάς προσθέτετε το βούτυρο και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.
- Περνάτε την κρέμα από σουρωτήρι και την αφήνετε στο μπολ. Όταν κρυώσει τη βάζετε στο ψυγείο να πήξει καλά.
- Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και τις βανιλίνες για 10 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει εντελώς. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι από σουρωτήρι σαν βροχή ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ενσωματώνετε τέλος και το λάδι.
- Λαδώνετε ελαφρά το χαρτί και αδειάζετε το μείγμα στο ταψί ισιώνοντας με σπάτουλα και δημιουργώντας ένα στρώμα ομοιόμορφου πάχους και σχήματος. Ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
- Το βγάζετε από το φούρνο, το αναποδογυρίζετε πάνω σε καθαρό χαρτί. Ξεκολλάτε το παλιό χαρτί προσεκτικά και το τυλίγετε ρολό μαζί με το καθαρό χαρτί. Αφήνετε το παντεσπάνι έτσι τυλιγμένο, να κρυώσει εντελώς ώστε να κρατήσει το σχήμα του ρολού.
- Για τη μαρέγκα: Χτυπάτε τα ασπράδια με το αλάτι και το χυμό από λεμόνι να φουσκώσει καλά. Προσθέτετε τη βανιλίνη και τμηματικά τη ζάχαρη εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να σφίξει πολύ καλά η μαρέγκα και να δημιουργούνται σκληρές κορυφές στην επιφάνειά της.
- Όταν πήξει καλά η κρέμα λεμονιού ξετυλίγετε προσεκτικά το παντεσπάνι, το αλείφετε με την κρέμα λεμονιού και το ξανατυλίγετε σε ρολό. Κόβετε τις άκρες και το ισιώνετε πριν το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος με τη ραφή από κάτω.
- Τέλος σκεπάζετε το ρολό με την μαρέγκα που ετοιμάσατε και μετά την καίτε με φλόγιστρο ή περνάτε τον κορμό για μερικά λεπτά από φούρνο ρυθμισμένο στο γκριλ, στην πιο υψηλή θερμοκρασία. Αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σερβίρετε.