Είναι κάποιες φορές που ψάχνεσαι για κάτι γλυκό κι ανοίγεις το ψυγείο. Βρίσκεις μέσα μερικά ξεχασμένα φύλλα που τα αγγίζεις και σπάνε, 2 μήλα, μερικά αβγά, γάλα κι ένα πορτοκάλι. Τι κάνω τώρα, αναρωτιέσαι. Ένα νόστιμο φλαν! Κάτι μεταξύ ψημένης κρέμας και τάρτας δηλαδή. Δεν είναι πολύ ελκυστικό στην όψη, στη γεύση πάντως… κόβει!
Υλικά για 4 άτομα
- 4-5 φύλλα κρούστας (αν έχουν μείνει κι έχουν ξεραθεί, ακόμη καλύτερα)
- 3 αβγά
- 100γρ. ζάχαρη
- 2 μήλα μέτρια καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμός
- 1 ½ φλιτζάνι γάλα
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- 50γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- Λίγο σπορέλαιο για τα φύλλα
- λίγο πετιμέζι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Αφήνετε τα φύλλα κρούστας εκτός ψυγείου ανοιχτά για κανένα μισάωρο να ξεραθούν λίγο (αν δεν είναι ήδη ξερά). Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C.
- Παίρνετε ένα ταψάκι διαστ. 20εκ. Με ένα ψαλίδι ψιλοκόβετε το φύλλο το οποίο έχετε προηγουμένως τυλίξει ρολό. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο τα φύλλα και τα βάζετε να ψηθούν για 15 λεπτά να πάρουν λίγο χρώμα.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα μήλα, τα ραντίζετε με το χυμό λεμονιού και τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη και κανέλα. Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη, το γάλα, την υπόλοιπη κανέλα, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Βγάζετε το ταψάκι από το φούρνο και απλώνετε πάνω στα φύλλα τα κυβάκια του μήλου. Περιχύνετε με το μείγμα των αβγών και σκορπάτε από πάνω τα κυβάκια του βούτυρου. Ψήνετε για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει το φλαν. Όταν το ξεφουρνίσετε θα πέσει και δεν θα είναι πια φουσκωτό. Αυτό είναι το φυσιολογικό.
- Σερβίρετε το γλυκό χλιαρό ή και κρύο περιχύνοντας με λίγο πετιμέζι, αν το επιθυμείτε.