Η ανάποδη εκδοχή της τάρτας, αυτή που έχει τη ζύμη από πάνω είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη όποτε εμφανίζεται στο τραπέζι γιατί κρατάει μυστικό εφτασφράγιστο τη γέμισή της. Τι να είναι, αναρωτιέσαι. Αυτή τη φορά η βουτυράτη τραγανή ζύμη έκρυβε ζουμερά καλοκαιρινά ροδάκινα.
Υλικά για ένα στρογγυλό ταψάκι διαμ: 23εκ. ή ένα μακρόστενο 20 Χ 25εκ.
Για τη ζύμη
- 200γρ. αλεύρι μαλακό
- 125γρ. ζάχαρη + 2 κουτ. σούπας επιπλέον για το πασπάλισμα
- 125γρ. βούτυρο LURPAK
Για τη γέμιση:
- 4 ροδάκινα ώριμα
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο LURPAK
Εκτέλεση
- Κόβετε σε κυβάκια κι αφήνετε το βούτυρο εκτός ψυγείου να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εγώ το άφησα στον ήλιο μέχρι να ετοιμάσω τα ροδάκινα.
- Πλένετε καλά, στραγγίζετε και χαράζετε τα ροδάκινα στη μέση, αφαιρείτε το κουκούτσι τους και κόβετε το κάθε μισό στα τέσσερα, έτσι ώστε το κάθε ροδάκινο να το κόψετε στα οκτώ.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε το πυρίμαχο σκεύος σας και μεταφέρετε εκεί τα ροδάκινα καλύπτοντας όλο τον πάτο του σκεύους. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια και το κορν φλάουρ.
- Βάζετε το ταψάκι στο φούρνο να ψήνονται τα ροδάκινα κι ετοιμάζετε το crumble: Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το βούτυρο σε κυβάκια κι αρχίζετε να ανακατεύετε με τα δάχτυλα μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή σαν ψίχουλα. Δεν χρειάζεται να ομογενοποιηθεί.
- Βγάζετε το σκεύος από το φούρνο και απλώνετε ομοιόμορφα το crumble πάνω από τα βερίκοκα. Πασπαλίζετε με 1-2 κουτ. σούπας ζάχαρη και ψήνετε για μισή ώρα περίπου, μέχρι το γλυκό να αποκτήσει μια χρυσαφένια κρούστα.
- Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρετε, συνοδεύοντάς το με μια μπάλα παγωτό βανίλια.