Αφράτο παντεσπάνι με σαντιγί αρωματισμένη με μαστίχα και φράουλες. Κλασσική αξία!
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 5 αβγά
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
- 2 βανίλιες
- Λίγο λάδι ή βούτυρο για το άλειμμα της λαδόκολλας
Για την κρέμα και τη διακόσμηση
- 500ml κρέμα γάλακτος
- 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας
- 2-3 σταγόνες μαστιχέλαιο (προαιρετικά)
- 250γρ. φράουλες για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Όταν αρχίσει να πήζει και να κάνει ρυτίδες η σαντιγί προσθέτετε τη ζάχαρη και μετά το λικέρ και το μαστιχέλαιο (αν χρησιμοποιήσετε). Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σφίξει καλά η σαντιγί και να κάνει έντονες κορυφές. Την αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
- Ετοιμάζετε και το παντεσπάνι: προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και στρώνετε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου σας. Το αλείφετε με λίγο λάδι ή βούτυρο.
- Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά περίπου μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει εντελώς. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε το αλεύρι από σουρωτήρι σαν βροχή ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα σιλικόνης κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί ισιώνοντας με σπάτουλα και δημιουργώντας ένα ομοιόμορφου πάχους και σχήματος στρώμα.
- Ψήνετε το παντεσπάνι στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει χρυσό χωρίς να ροδοκοκκινίσει έντονα γιατί θα χάσει την ελαστικότητά του.
- Το βγάζετε από το φούρνο το αναποδογυρίζετε πάνω σε βαμβακερή πετσέτα και το τυλίγετε ρολό μαζί με την πετσέτα. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
- Όταν σφίξει η κρέμα ψιλοκόβετε τις φράουλες κρατώντας μερικές για τη διακόσμηση. Ανοίγετε το παντεσπάνι, απλώνετε την περισσότερη από την κρέμα πάνω του, μοιράζετε τα κομματάκια της φράουλας και τον τυλίγετε ρολό.
- Μεταφέρετε τον κορμό σε πιατέλα με τη ραφή από κάτω. Καλύπτετε τον κορμό με την υπόλοιπη κρέμα, διακοσμείτε με ολόκληρες φράουλες κομμένες στη μέση και σερβίρετε.