Μια ανάλαφρη τούρτα και άκρως δροσερή τούρτα που θα φτιάξουμε με βάση από μπισκότα σαβαγιάρ και μια αφράτη λεμονάτη μους από πάνω. Θα τη διακοσμήσουμε με ένα λεπτό στρώμα μαρμελάδας εσπεριδοειδών και φρούτα της επιλογής μας. Δοκιμάστε να φτιάξετε το δικό σας lemon curd, θα γίνει ακόμη καλύτερη!
Υλικά για ένα τσέρκι διαμ.: 28εκ. ή ένα μέτριο πιρέξ
- 1 φάκελο φρουί ζελέ με γεύση λεμόνι
- 220ml νερό καυτό
- 250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 250γρ. γάλα εβαπορέ
- 60γρ. ζάχαρη
- 1 λεμόνι χυμό + ξύσμα
- 100γρ. γάλα εβαπορέ
- 1 πακέτο μπισκότα σαβουαγιάρ
για τη διακόσμηση
- λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι ή lemon curd
- ακτινίδια ή άλλα φρούτα της επιλογής σας
Εκτέλεση
- Αποβραδίς αφήνoυμε το γάλα στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
- Την επόμενη μέρα διαλύουμε το ζελέ του λεμονιού στο καυτό νερό, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και το αφήνουμε στην άκρη.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το κρύο εβαπορέ μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να πήξει.
- Προσθέτουμε το διαλυμένο ζελέ, το γιαούρτι και το ξύσμα των λεμονιών και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Το μίγμα είναι κάπως ρευστό, θα πήξει αργότερα.
- Δυαλύουμε τα 100γρ. γάλα εβαπορέ με 100γρ. νερό. Στρώνουμε μια πιατέλα με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε πάνω της ένα τσέρκι. Κολλάμε τις άκρες της μεμβράνης στα πλαϊνά του τσερκιού. Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στο γάλα και στρώνουμε με αυτά τη βάση του τσερκιού μας ή ενός πιρέξ. Θα πρέπει να κόψουμε όσα μπισκότα δεν χωράνε ακριβώς.
- Αδειάζουμε τη λεμονάτη κρέμα πάνω από τα μπισκότα και βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο μέχρι να πήξει το γλυκό.
- Σερβίρουμε το γλυκό μετά από 6 ώρες περίπου, αφού το ξεφορμάρουμε από το τσέρκι και αφαιρέσουμε προσεκτικά την μεμβράνη.
- Το διακοσμήσουμε την τελευταία στιγμή με μια λεπτή στρώση μαρμελάδας ή lemon curd και φρούτα της επιλογής μας.