Οι φίλες μου τρελαίνονται για γλυκά με λεμόνι. Κι εγώ επίσης. Ανάμεσα στο λεμόνι και τη σοκολάτα διαλέγω πάντα το πρώτο. Και δεν έχω καλύτερο από ταρταλέτες από τραγανή και τριφτή ζύμη γεμισμένη με κρέμα λεμονιού. Γλυκιά με μια ευχάριστα ξινούτσικη νότα και αρωματική, βελούδινη σε κάθε περίπτωση.
Τώρα την άνοιξη μου αρέσει να τη γαρνίρω με κόκκινα φρούτα. Έχουν κι αυτά οξύτητα και γλύκα και δένουν όμορφα μαζί της. Όταν μαζευόμαστε στο σπίτι για καφέ αντί για μεγάλη τάρτα προτιμώ να φτιάξω ταρταλέτες. Μια τόσο έντονη γεύση όπως του λεμονιού, ζητά ένα καφέ με προσωπικότητα να σταθεί δίπλα του. Πρέπει να είναι δυνατός με γεμάτο σώμα, υψηλή οξύτητα και έντονα αρωματικός. Το ιδανικό ταίρι τους το βρήκα στον Kenya, ένα μονοποικιλιακό καφέ από τα Starbucks με πολύπλοκα αρώματα που φέρνει στο στόμα βατόμουρα κι εσπεριδοειδή.
Υλικά για 12 τεμάχια
Για την κρέμα λεμονιού
- 90γρ. χυμό λεμονιού
- 4 αβγά
- 135γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 12γρ. κορν φλάουρ
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 135γρ. βούτυρο σε κύβους
Για τη ζύμη
- 250γρ. αλεύρι μαλακό
- 125γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 80γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 αβγό
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη διακόσμηση
- blueberries
- φράουλες
- άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Για την κρέμα: Βάζετε το χυμό και το ξύσμα με τα αβγά, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ σε κατσαρολάκι στη φωτιά. Ανακατεύετε με σύρμα να λιώσει η ζάχαρη και μέχρι να πήξει η κρέμα. Ενσωματώνετε το βούτυρο στο τέλος. Περνάτε την κρέμα από σήτα για να γίνει εντελώς βελούδινη και αφήνετε να κρυώσει.
- Ανακατεύετε το βούτυρο με το αλεύρι, το αλάτι και την άχνη ζάχαρη δουλεύοντάς τα υλικά με τα δάχτυλα. Όταν ενωθούν ρίχνετε και το αβγό και ομογενοποιείτε τη ζύμη. Την αφήνετε να ξεκουραστεί.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 35γρ. και τις ανοίγετε με τον πλάστη σε δίσκους. Τις προσαρμόζετε σε βουτυρωμένα φορμάκια και κόβετε το περίσσευμα τριγύρω.
- Αφήνετε τις φορμίτσες στην κατάψυξη και στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC στον αέρα. Όταν πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος ψήνετε τα ταρτάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 18-20 λεπτά περίπου.
- Ξεφουρνίζετε τις ταρταλέτες και μετά από λίγο τις ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσουν.
- Μεταφέρετε την κρέμα λεμονιού σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζετε τις τάρτες.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε διακοσμείτε με blueberries και φράουλες και πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
Kenya στο φλιτζάνι…
Μπορείς να αναγνωρίσεις τον Kenya, καφέ μοναδικής προέλευσης, μέσα από τις γεύσεις εσπεριδοειδών, με πιο ενδεικτικό το γκρέιπφρουτ, αλλά καμιά φορά και το λεμόνι ή το πορτοκάλι. Έντονος καφές με στρώσεις πολυπλοκότητας και γεύση από φραγκοστάφυλα ή μαύρα μούρα και νότες κρασιού και γκρέιπφρουτ. Αποτελεί την ιδανική πρόταση για κρύο καφέ για αναζωογόνηση το καλοκαίρι λόγω της ζωηρής οξύτητάς του και των γεύσεων εσπεριδοειδών που αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο όσο ο καφές κρυώνει. Διαθέτει υψηλή οξύτητα και γεμάτο σώμα.
Συνδυάζεται τέλεια με φρέσκο γκρέιπφρουτ, μούρα, πορτοκάλι, ξανθές και μαύρες σταφίδες, τάρτα λεμονιού ή τάρτα φρούτων.