Μια πολύ γευστική και πληθωρική πίτα με πλούσια, χρωματιστή γέμιση και ωραίο τραγανό φύλλο. Οι πιπεριές σε τρία διαφορετικά χρώματα της δίνουν γλύκα και ένταση, το κατίκι μαζί με τα αβγά δένει τα υλικά χωρίς να τη βαραίνει και η ποικιλία των μπαχαρικών την κάνουν ξεχωριστή. Ψήστε την μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα, σας παρακαλώ, και μην την βγάλετε από το φούρνο μισοψημένη και χλωμή γιατί το φύλλο δεν θα μείνει για πολλή ώρα τραγανό…
Για την πίτα
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας για πίτες
- Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων.
Για τη γέμιση
- 750γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος μοσχάρι με χοιρινό
- 2 πράσα κομμένα στη μέση κατά μήκος και μετά σε φέτες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 3 πιπεριές (1 πράσινη, 1 κόκκινη, 1 κίτρινη)
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό κοπανισμένο
- ½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό ρίγανη
- 200γρ. κατίκι Δομοκού
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 αβγά
- αλάτι, πιπέρι
- σουσάμι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Βάζετε τα πράσα μαζί με ελάχιστο νεράκι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι και το τοποθετείτε πάνω σε δυνατή φωτιά να αχνιστούν τα πράσα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και σοτάρετε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνετε τον κιμά και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να ξεσβολιάσει.
- Πασπαλίζετε με το καρδάμωμο, τον κόλιανδρο, την π, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε λίγο το σοτάρισμα να μυρίσουν τα μπαχαρικά. Προσθέτετε λίγο νεράκι κι αφού μαγειρευτεί και στεγνώσει ο κιμάς από υγρά του, τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
- Προσθέτετε τότε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, το κατίκι Δομοκού, τη ρίγανη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε καλά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε το ταψί σας (εγώ χρησιμοποίησα ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος) και απλώνετε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του κι αφήνοντας τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί. Με ένα πινέλο το αλείφετε με ελαιόλαδο, ανοίγετε και στρώνετε από πάνω του δεύτερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο. Συνεχίζετε μέχρι να χρησιμοποιήσετε τα μισά φύλλα του πακέτου, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Στρώνετε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα του ταψιού και την ισιώνετε.
- Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση και λαδώνετε προσεκτικά όλες τις άκρες. Παίρνετε ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, και αφού τα λαδώσετε, τα διπλώνετε στη μέση και τα τοποθετείτε από πάνω. Τα δύο τελευταία φύλλα δεν τα διπλώνετε, τα σουρώνετε έτσι ώστε να πιάσουν όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό, την πασπαλίζετε με σουσάμι και τη χαράζετε σε μερίδες.
- Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
- Την ξεφουρνίζετε και περιμένετε να κρυώσει λίγο πριν κόψετε την πίτα εκεί που τη χαράξετε και τη σερβίρετε σε κομμάτια.