Αφράτο κέικ με γεύση καφέ και υπέροχη μους σοκολάτας, ένας απίθανος συνδυασμός για μια ξεχωριστή τούρτα.
Υλικά για μια τούρτα διαμ. 23εκ.
- 250γρ. βούτυρο
- 250γρ. ζάχαρη
- 250γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
- 4 αβγά
- 1 κουτ. γλυκού καφέ στιγμής εσπρέσο διαλυμένο σε 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
Για τη μους σοκολάτα
- 250γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 300ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 100γρ. ζάχαρη
- 30γρ. νερό
- 1 ½ κουτ. γλυκού εσπρέσο στιγμής
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 4 κρόκοι αβγών
- 1 αβγό ολόκληρο
Για το σερβίρισμα:
- 2-3 ρολά γλυκό κουταλιού πορτοκάλι κομμένα σε φέτες
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε δυο ταψάκια διαμ. 23εκ.
- Χτυπάτε μέσα σε ένα μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, τον καφέ, το κονιάκ και τέλος το αλεύρι.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ όταν γίνει ομοιογενές το μείγμα σας και το μοιράζετε στα ταψάκια που έχετε ετοιμάσει. Ψήνετε τα κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και μετά από 5 λεπτά τα ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα κι αφήνετε να κρυώσουν.
- Για τη μους: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ανακατεύοντας με σπάτουλα κάθε τόσο.
- Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζετε για 3 λεπτά για να ετοιμάσετε ένα πηχτό σιρόπι.
- Στο μεταξύ έχετε βάλει τους κρόκους και το ολόκληρο αβγό στο μίξερ να χτυπιούνται σε μέτρια ταχύτητα. Με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνετε το καυτό σιρόπι όπως το κατεβάζετε από τη φωτιά σε στυλ κορδόνι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να τριπλασιαστεί τουλάχιστον σε όγκο και να ασπρίσει.
- Ανακατεύετε το κονιάκ με τον καφέ και τα προσθέτετε στο μείγμα μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπάτε για λίγο ακόμη να ενσωματωθούν. Τέλος ρίχνετε και τη λιωμένη σοκολάτα κι ανακατεύετε με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί στο μείγμα.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και τη ενώνετε στο μείγμα της σοκολάτας ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα. Αφήνετε τη μους στο ψυγείο να κρυώσει.
- Για να μοντάρετε την τούρτα, τοποθετείτε το πρώτο κομμάτι του κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος, απλώνετε από πάνω τη μισή μους και σκεπάζετε με το δεύτερο κέικ. Απλώνετε την υπόλοιπη μους από πάνω και διακοσμείτε με το γλυκό πορτοκάλι το οποίο κόβετε σε ροδέλες. Η τούρτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.