Πολύ νόστιμο κέικ, με υπέροχη υφή. Αν το φτιάξετε και το βάλετε σε ανάγλυφες, αλουμινένιες και αντικολλητικές (ουφ, 3 Α στη σειρά) φορμίτσες όπως εγώ στη φωτογραφία θα σας βγουν γύρω στα 8 κομμάτια. Αν το βάλετε σε μικρά ραμεκέν ή σε ταψάκι με υποδοχές για μάφινς, υπολογίστε 12 κομμάτια.
Υλικά για 8 -12 τεμ.
- 175γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη soft
- 175γρ. ζάχαρη
- 150γρ. αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του)
- 50γρ. φουντούκι τριμμένο
- 3 αβγά
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ Frangelico ή Tia Maria
- 4 κουτ. σούπας σταγόνες σοκολάτας
- Λίγο βούτυρο λιωμένο ή αραβοσιτέλαιο για το άλειμμα των φορμών
Για το γλάσο και τη διακόσμηση
- 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
- 100γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- Λίγο τριμμένο φουντούκι για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 – 180οC. Με ένα πινέλο αλείφετε σχολαστικά με λίγο σπορέλαιο ή λιωμένο βούτυρο 8 ανάγλυφες ατομικές φορμίτσες για κέικ ή τοποθετείτε χαρτάκια στις 12 υποδοχές ενός ταψιού ειδικό για μάφινς.
- Χτυπάτε σε ένα μπολ με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτετε σταδιακά τα αβγά, το λικέρ ή το κονιάκ, το αλεύρι και μετά τα τριμμένα φουντούκια. Τέλος ρίχνετε τις σταγόνες της σοκολάτας κι ανακατεύετε με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθούν στο μίγμα.
- Μοιράζετε το μίγμα στις φόρμες ή στα χαρτάκια και βάζετε τα κεκάκια να ψηθούν στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και μετά από 5 λεπτά τα ξεφορμάρετε προσεκτικά ή τα βγάζετε μαζί με τα χαρτάκια τους πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
- Ετοιμάζετε και το γλάσο: βάζετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση. Τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και τη ρίχνετε καυτή πάνω από τη σοκολάτα. Μετά από λίγο ανακατεύετε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα και τέλος ανακατεύετε μέσα και το μέλι. Αφήνετε να κρυώσει και να πήξει λίγο το γλάσο έτσι ώστε να μπορείτε να το απλώσετε στα κέικ χωρίς να τρέχει.
- Με ένα μαχαιράκι στρογγυλό απλώνετε από λίγο γλάσο πάνω από τα κεκάκια μας και τα πασπαλίζετε με τριμμένο φουντούκι