Μια εξαιρετική παραλλαγή του αυστριακού γλυκού, πολύ νόστιμη και πολύ εύκολη αφού δεν θα χρειαστεί να φτιάξετε το δικό σας φύλλο. Θα το αγοράσετε έτοιμο και θα το γεμίσετε με μήλα, σάλτσα καραμέλας, κάστανα και σταφίδες.
Υλικά για 2 ρολά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- ½ φλιτζάνι ηλιέλαιο
Για τη γέμιση
- 5 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 100ml κρέμα γάλακτος
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- ½ φλιτζάνι σταφίδα κορινθιακή
- 200γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα στα 4
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη
- Λίγη κανέλα
Εκτέλεση
- Βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τόση ζάχαρη όση χρειάζεται να σκεπαστεί ο πάτος του και το βάζετε σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά. Όταν αρχίσει η ζάχαρη να υγροποιείται και να λιώνει πιάνετε το τηγάνι κι αρχίζετε να το γυρίζετε σιγά σιγά. Προσθέτετε λίγη ακόμα ζάχαρη και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να γίνει όλη η ζάχαρη καραμέλα. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και ενσωματώνετε μέσα το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τέλος το κονιάκ ανακατεύοντας δυνατά με σύρμα.
- Αφού κρυώσει λίγο η σάλτσα καραμέλας την ανακατεύετε με τα μήλα, τα κάστανα και τις σταφίδες.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε το πρώτο φύλλο και το στρώνετε μπροστά σας με τη μεγάλη πλευρά του κατά μήκος. Το αλείφετε με μείγμα από λάδι και βούτυρο και τοποθετείτε άλλα 6 φύλλα από πάνω, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα με πινέλο. Απλώνετε πάνω στο τελευταίο φύλλο το μισό μείγμα της γέμισης, φέρνετε τις άκρες του φύλλου από αριστερά και από δεξιά πάνω από τη γέμιση και ύστερα τυλίγετε τα φύλλα σε ρολό. Με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση φτιάχνετε ένα δεύτερο ρολό.
- Τοποθετείτε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο με το άνοιγμα από κάτω, τα αλείφετε ξανά με το μείγμα από λάδι και βούτυρο και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
- Τα ξεφουρνίζετε και αφού κρυώσουν τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα. Κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.