Η γλυκόξινη γεύση –άσε το χρώμα- των φρούτων του δάσους είναι μια από τις αγαπημένες μου και δεν χάνω την ευκαιρία να φτιάχνω μαζί τους κρέμες, μους, μαρμελάδες, σάλτσες και παγωτά. Αν σας φαίνονται απαγορευτικά ακριβά να ξέρετε πως υπάρχουν και κατεψυγμένα. Τα βρίσκουμε πια έτοιμα για χρήση σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ. Με την τελευταία μισόκιλη συσκευασία έφτιαξα ένα υπέροχο παγωτό και σάλτσα για να το συνοδεύσω. Το καλύτερο είναι πως το σερβίρισα μέσα σε καλαθάκια από μπισκότο παγωτού που το απογείωσε πραγματικά.
Υλικά για 1 κιλό περίπου παγωτό
- 500γρ. γάλα φρέσκο
- 250γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 250γρ ποικιλία από κόκκινα φρούτα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 150γρ κρέμα γάλακτος
Για τη σάλτσα φρούτων
- 250γρ. φρούτα του δάσους (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
- 200γρ. ζάχαρη
- Χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το γάλα και διαλύετε μέσα την ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
- Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνετε να ζεσταθεί πολύ καλά. Λίγο πριν πάρει βράση το κατεβάζετε από τη φωτιά κι αφήνετε να κρυώσει τόσο που να μπορείτε να βάλετε το δάχτυλό σας μέσα και να το κρατήσετε 2 δευτερόλεπτα.
- Βάζετε στο μπλέντερ τα φρούτα, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και πολτοποιείτε.
- Ενσωματώνετε το μίγμα των φρούτων στο μίγμα του γάλακτος και αφήνετε να κρυώσει στο ψυγείο.
- Παγώνετε το μείγμα σε παγωτομηχανή και μόλις ετοιμαστεί το μεταφέρετε σε μεταλλικό μπολ και το παγώνετε στην κατάψυξη για 1-2 ώρες ακόμη.
- Για τη σάλτσα φρούτων: Βάζετε τα φρούτα με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και βράζετε για 20 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και πολτοποιείτε με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα. Μεταφέρετε τη σάλτσα σε μπολ και αφήνετε να κρυώσει πριν τη βάλετε στο ψυγείο για να τη χρησιμοποιήσετε όταν θέλετε.
- Με τη βοήθεια του ειδικού σκουπ παγωτού κόβετε μπάλες και τις σερβίρετε σε μπολ. Προσθέτετε από πάνω σάλτσα κόκκινων φρούτων και σερβίρετε αμέσως.