Κι όμως αυτό το ψωμί με μπίρα πετυχαίνει πάντα. Εύκολα χωρίς ζυμώματα, χωρίς μαγιά, χωρίς προζύμι, χωρίς φουσκώματα και ξεφουσκώματα, χωρίς αναμονές. Δοκιμάστε στην αρωματική γλυκιά εκδοχή που σας προτείνω για να κάνετε μια γλυκιά αρχή μαζί του και θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο σας σπιτικό ψωμί.
Υλικά για 2 μακρόστενα ψωμιά φόρμας:
- 2 μπουκάλια μπίρα (1 λίτρο)
- 500γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- 500γρ. αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή ή καστανή
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισος
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα ή 5 spices (κινέζικο μείγμα μπαχαρικών)*
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος
- 6 κουτ. σούπας καρύδια χοντροκοπανισμένα
- 6 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
- Λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και αλείφετε με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο δύο μακρόστενες φόρμες του κέικ (αντικολλητικές κατά προτίμηση).
- Σε μια λεκάνη αναμειγνύετε τα δύο αλεύρια με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Προσθέτετε τις μπίρες, το μέλι, το ελαιόλαδο και αρχίζετε να ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα. Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτετε τις σταφίδες και τα καρύδια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα.
- Πασπαλίζετε με σουσάμι τις φόρμες και μοιράζετε μέσα τους το μείγμα του ψωμιού. Πασπαλίζετε από πάνω με λίγο ακόμη σουσάμι και βάζετε τις φόρμες στο φούρνο.
- Ψήνετε για 20 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC. Ψήνετε για 45 λεπτά περίπου ακόμα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα ψωμιά σας.
- Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσουν λίγο και μετά τα ξεφορμάρετε πάνω σε σύρμα και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.