Αυτές τις κανταϊφένιες φωλιές θα τις φτιάξεις επιτούτου ή για να αξιοποιήσεις το λίγο κανταίφι που σου περίσσεψε από κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση θα τις σερβίρεις με ωραίο παγωτό και βύσσινο γλυκό και δεν θα μείνει ίχνος.
Υλικά για 10 άτομα:
Για τις φωλίτσες
- 250γρ. κανταΐφι
- 100γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα
Για το σιρόπι
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας γλυκόζη
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλούδα λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- Παγωτό καϊμάκι ή άλλο της επιλογής σας
- Βύσσινο γλυκό
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σας μαζί (στην αρχή θα ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη) για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση και το αφήνετε να κρυώσει.
- Ετοιμάζετε τις φωλιές σας. Εγώ χρησιμοποίησα ραμκέν για να τις φτιάξω (πυρίμαχα μπολ με διάμετρο 10εκ. για ατομικά σουφλέ) μπορείτε να τις φτιάξετε και σε ταψάκι για μάφινς. Αφρατεύετε με τα χέρια το κανταΐφι μέσα σε ένα ταψάκι. Αφού κάψετε το βούτυρο μέσα σε ένα μπρίκι, περιχύνετε το κανταΐφι μέσα στο ταψάκι και το δουλεύετε λίγο ακόμα.
- Ύστερα το χωρίζετε σε δέκα ίσα μέρη και το τοποθετείτε στα ραμκέν. Καλύπτετε με το κανταΐφι τον πάτο και το ανασηκώνετε λίγο στα πλαϊνά δημιουργώντας φωλιές. Πασπαλίζετε τη φωλιά με τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC και ψήνετε τις φωλιές για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις ξεφουρνίζετε και τις σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά. Αφήνετε να κρυώσουν.
- Για να σερβίρετε τις φωλιές πρώτα τις βγάζετε από τα ραμκέν και τις τοποθετείτε σε πιάτα. Προσθέτετε από μια μπάλα παγωτό και γλυκό βύσσινο και σερβίρετε αμέσως.