Με τις τελευταίες φράουλες είπα να φτιάξω ένα ανοιξιάτικο σιμιγδαλένιο χαλβά, δροσερό και φρουτένιο, με λιγότερη ζάχαρη. Ακολούθησα τη συνταγή 1-2-3-4 (1 λάδι, 2 σιμιγδάλι, 3 ζάχαρη, 4 νερό) μόνο που αφαίρεσα 1 φλιτζάνι από τη ζάχαρη και 1 φλιτζάνι από το νερό και τα αντικατέστησα με 1 φλιτζάνι πολτό από φράουλες που έχουν τη δική τους ζάχαρη και τη δική τους υγρασία. Είναι ένα τέλειο ελαφρύ επιδόρπιο που αξίζει να δοκιμάσετε.
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό ή 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό + 1 φλιτζάνι χοντρό
- 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 2 έως 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό τον θέλετε εγώ έγαλα 2)
- 1 ½ φλιτζάνι φράουλες
- 3 φλιτζάνια νερό
- ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
Για τη διακόσμηση και το σερβίρισμα
- μερικές φράουλες
- μερικά αμύγδαλα
Εκτέλεση
- Πλένετε, στραγγίζετε, αφαιρείτε το κοτσάνι, κόβετε στη μέση και πολτοποιείτε στο μπλέντερ τις φράουλες. Πρέπει ο πολτός που θα πάρετε να είναι ένα φλιτζάνι σωστό. Αλλιώς συμπληρώνετε με νερό ή πολτοποιείτε λίγες φράουλες ακόμα.
- Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάδι να κάψει και ρίχνετε το σιμιγδάλι ή τα δύο σιμιγδάλια. Τα καβουρντίζετε ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα. Μετά από λίγο προσθέτετε και τα αμύγδαλα και συνεχίζετε το καβούρντισμα μέχρι να απορροφήσει το σιμιγδάλι όλο το λάδι και να πάρει ελαφρύ καστανό χρώμα.
- Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε τη ζάχαρη, τον φραουλοπολτό και ανακατεύετε δυνατά να αναμιχθούν τα υλικά (προσοχή σε αυτή τη φάση ο χαλβάς πιτσιλάει και ζεματάει).
- Προσθέτετε το νερό και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και συνεχίζετε να ανακατεύετε το χαλβά μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά του και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Μεταφέρετε το χαλβά όπως είναι ζεστός σε φόρμα. Με την κουτάλα πιέζετε να πάει παντού και να μην αφήσει κενά στη φόρμα. Τον σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε να κρυώσει.
- Ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και διακοσμείτε με φράουλες κι επιπλέον αμύγδαλα, αν θέλετε. Σερβίρετε το χαλβά χλιαρό ή κρύο εντελώς.
Σημείωση:
Αν θέλετε, μπορείτε να συνοδεύσετε το χαλβά με μια μπάλα παγωτό βανίλια και σιρόπι φράουλας.