Είναι το τόσο νόστιμο και ξεχωριστό αυτό το ψωμί, αλλά και τόσο εύκολο να γίνει που το μόνο που πρέπει να θυμηθείτε είναι να αγοράσετε χαρουπάλευρο και μερικές μπίρες για να τις έχετε διαθέσιμες. Ο λόγος είναι πως αν το δοκιμάσετε μια φορά θα το ξαναφτιάξετε αρκετές φορές ακόμα.
Εκτός από μια φρατζόλα, μπορείτε να το φτιάξετε μοιράζοντας το μίγμα σε ταψάκι για μάφιν. Βγάζει γύρω στα 12 κομμάτια.
Υλικά για 1 μακρόστενη φόρμα για κέικ:
- 1 μπουκάλι μπίρα (1/2 λίτρο) όχι πικρή
- 350γρ. φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- 150γρ. χαρουπάλευρο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή ή λευκή
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισος
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος
- Λίγο ελαιόλαδο + Λίγο σουσάμι για τη φόρμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC και αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο μία μακρόστενη φόρμα του κέικ.
- Κοσκινίζετε σε μια λεκάνη τα δύο αλεύρια και τα αναμιγνύετε με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Προσθέτετε τη μπίρα, το μέλι, το ελαιόλαδο και αρχίζετε να ανακατεύετε τα υλικά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρετε ένα μέτριο χυλό, ούτε πολύ μελάτο, αλλά ούτε και πολύ σφιχτό. Δηλαδή, να πέφτει σχετικά εύκολα από το κουτάλι όταν τον αφήνετε.
- Πασπαλίζετε με σουσάμι τη λαδωμένη φόρμα και αδειάζετε μέσα το μείγμα του ψωμιού. Πασπαλίζετε από πάνω με λίγο ακόμη σουσάμι και βάζετε τη φόρμα στον προθερμασμένο φούρνο.
- Ψήνετε για 15 λεπτά και μετά χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC. Ψήνετε για 30 λεπτά περίπου ακόμα, μέχρι να φουσκώσει όμορφα και να καλοψηθεί το ψωμί σας.
- Αφήνετε 5 λεπτά να κρυώσει λίγο και μετά τα ξεφορμάρετε πάνω σε σύρμα και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.