Μελαχρινά κι άγλυκα σχεδόν μπισκοτάκια που αφήνουν έντονη τη γεύση της σοκολάτας στο στόμα. Τριφτά και τόσο γευστικά, είναι φιλικά προσκείμενα σε πάσης φύσεως καφέδες και τσαγάκια. Το μυστικό είναι να χρησιμοποιήσετε καλής ποιότητας κακάο και βούτυρο.
Υλικά για 30 κομμάτια περίπου
- 120γρ. βούτυρο μαλακωμένο
- 60γρ. ζάχαρη άχνη
- 260γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40γρ. κακάο καλής ποιότητας
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 καψουλάκι βανιλίνη ή λίγη τριμμένη βανίλια μπουρμπόν
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 αβγό
- 1 κρόκο αβγού
- Μερικά αμύγδαλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ζυγίζετε τα υλικά σας και τα τοποθετείτε όλα μαζί (εκτός από το αβγό και τον κρόκο) στον κάδο του μίξερ. Βάζετε τους γάντζους και ξεκινάτε να ανακατεύετε τα υλικά, Όταν πάρετε ένα μείγμα σαν ψίχουλα, ρίχνετε το αβγό και τον κρόκο και ζυμώνετε λίγο ακόμη μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Προσοχή, όταν λέμε λίγο, εννοούμε λίγο. Το πολύ ζύμωμα σκληραίνει τη ζύμη. Τώρα η ζύμη σας είναι μαλακή και εύπλαστη. Τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη και πλάθετε με αυτά δύο κυλίνδρους. Τους αφήνετε στο ψυγείο να σταθούν για 15 λεπτά.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και στρώνετε ένα κομμάτι χαρτιού ψησίματος πάνω στο ρηχό ταψί του φούρνου σας. Μετά παίρνετε ένα μαχαίρι και εκεί επάνω κόβετε τους κύλινδρους της ζύμης σε φέτες πάχους λίγο περισσότερο από μισό δάχτυλο.
- Αραδιάζετε τις φετούλες στο ταψί, μπήγετε στο κέντρο του κάθε μπισκότου από ένα αμύγδαλο –αν χρησιμοποιήσετε τελικά- και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά, όχι περισσότερο γιατί θα σκληρύνουν.
- Τα ξεφουρνίζετε κι αφού κρυώσουν τα ξεκολλάτε από το χαρτί και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσετε ή τα σερβίρετε.