Μεγάλη αδυναμία η πορτοκαλόπιτα, τη φτιάχνω με πολλούς τρόπους. Η συγκεκριμένη είναι μια διαφορετική πορτοκαλόπιτα , με φύλλα αυτή τη φορά και πολύ πιο πλούσια γεύση πορτοκαλιού από τις άλλες της κατηγορίας της. Η διαφορά κρύβεται στα ολόκληρα βρασμένα και πολτοποιημένα πορτοκάλια της ζύμης και στα ελαφρώς ζαχαρωμένα πορτοκάλια στην επιφάνεια του γλυκού που ψήνονται μαζί με την πίτα αφού προβραστούν ελαφρά στο σιρόπι. Τα πολλά λόγια όμως είναι φτώχεια, απλώς δοκιμάστε να τη φτιάξετε έτσι και θα με θυμηθείτε!
Όταν βρέθηκα μπροστά στη φορτωμένη με πορτοκάλια πορτοκαλιά μου στο Πήλιο, ντροπή μου που δεν σκέφτηκα χυμούς αλλά πορτοκαλόπιτες, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες. Τι να κάνουμε κανένας δεν είναι τέλειος. Και συνεπής στην πρώτη σκέψη που μου κατέβηκε στο μυαλό, μόλις τα αντίκρισα, με πορτοκαλόπιτα ξεκίνησα. Τι κι αν μου είχε τελειώσει το γιαούρτι, την έφτιαξα με γάλα εβαπορέ αδιάλυτο και βγήκε τέλεια η ζύμη.
Υλικά για ένα μικρό ταψί:
- ½ κιλό φύλλο κρούστας
- 2 μικρά πορτοκάλια (τρυπημένα με μαχαίρι και βρασμένα)
- 4 αβγά
- 200γρ. ζάχαρη (1 φλιτζάνι)
- 200γρ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο (1 φλιτζάνι)
- 1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
- 600γρ. ζάχαρη ζάχαρη
- 600γρ. νερό
- 2 πορτοκάλια μικρά ή 1 μεγάλο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνιο
Εκτέλεση
- Απλώνετε τα φύλλα στον πάγκο από την προηγούμενη να ξεραθούν. Αν δεν έχετε το χρόνο, τα παίρνετε ένα ένα με τα δυο σας χέρια, τα τσαλακώνετε και τα αραδιάζετε σε ένα ταψί. Τα ψήνετε στους 150οC ίσα να πάρουν χρώμα κι αφήνετε να κρυώσουν.
- Στο μεταξύ τρυπάτε με μαχαίρι σε 2-3 σημεία τα 2 πορτοκάλια και τα βράζετε σε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να μαλακώσουν.
- Παράλληλα ετοιμάζετε και το σιρόπι: Αφαιρείτε τις άκρες και κόβετε τα πορτοκάλια κατά μήκος στη μέση και μετά κάθετα σε λεπτές φέτες. Τις ρίχνετε σε κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζετε για 10 λεπτά από την στιγμή που θα δημιουργηθεί βρασμός. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του φούρνου σας στους 175οC στον αέρα.
- Κόβετε τα βρασμένα πορτοκάλια στα 4, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Σε μια λεκάνη χτυπάτε με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, προσθέτετε το σπορέλαιο, το γάλα αδιάλυτο, το μπέικιν πάουντερ, τον πολτό των πορτοκαλιών και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ομογενοποιηθούν. Παίρνετε τα ξεραμένα φύλλα, τα σπάζετε με τα χέρια σας και τα ρίχνετε στη λεκάνη με το μίγμα που φτιάξατε. Ανακατεύετε καλά.
- Λαδώνετε το ταψί σας και αδειάζετε μέσα το τελικό μείγμα. Στραγγίζετε τις φέτες των πορτοκαλιών από το σιρόπι και τις τοποθετείτε πάνω από το γλυκό σε τρεις σειρές. Ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Βγάζετε την πίτα από το φούρνο, τη χαράζετε και τη σιροπιάζετε όπως είναι ζεστή με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντας το σταδιακά λίγο λίγο. Όταν το απορροφήσει όλο και κρυώσει εντελώς, μόνο τότε κόβετε την πίτα και σερβίρετε.