Όταν πέφτουν στα χέρια σου άγριες αγκινάρες Μικρομάνης τις ονειρεύεσαι μαγειρεμένες με εκλεκτή παρέα. Το κατσικάκι ήταν σχεδόν μονόδρομος.
Σαν παιδί δεν είχα τις καλύτερες σχέσεις με την αγκινάρα. Μεγαλώνοντας έχω εκτιμήσει την ιδιαίτερη γεύση της και τους άπειρους μαγειρικούς συνδυασμούς που μπορεί να σου προσφέρει. Μαθαίνοντας και για τις τόσες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει έχω αναπτύξει μαζί της σχέση λατρείας. Πρόσφατα ανακάλυψα τις αγκινάρες Μικρομάνης. Η Μικρομάνη είναι ένα χωριό της Μεσσηνίας, 10 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα που παράγει άγριες αγκινάρες με απειλητικά αγκάθια και καρδιά που στάζει μέλι. Ναι, η Μεσσηνία παράγει όλα τα καλά.
50 περίπου παραγωγοί στη Μικρομάνη ασχολούνται με την καλλιέργεια της άγριας αγκινάρας σε μια έκταση 650 στρεμμάτων που διασχίζουν τα κανάλια του ποταμού Νέδοντα κάνοντάς τη εύφορη. Η αγκινάρα που δεν αγαπά το κρύο και το βαρύ χειμώνα στην περιοχή βρίσκει τον παράδεισό της με το μικροκλίμα και τις ήπιες θερμοκρασίες να την ευνοούν. Τα τελευταία 26 χρόνια στην κεντρική πλατεία της Μικρομάνης γίνεται και μεγάλη γιορτή αγκινάρας. Μιλάμε για κοσμοσυρροή! Ποιος τρώει νομίζετε τις 12 με 15.000 αγκινάρες που μαγειρεύονται κάθε χρόνο από τα χέρια των γυναικών του χωριού που τις φτιάχνουν με χίλιους τρόπους;
Εγώ πάντως τις μαγείρεψα με κατσικάκι κι αρακά και έγιναν λουκούμι. Όπου βρείτε αγκινάρες Μικρομάνης να τις πάρετε να τις δοκιμάσετε. Εκτός από την τοπική αγορά της Καλαμάτας και της γύρω περιοχής διατίθενται και σε λαϊκές της Αθήνας. Μην σας τρομάζουν τα μεγάλα αγκάθια τους. Γάντια και ψαλίδι. Άσε που υπάρχει περίπτωση να τις βρείτε έτοιμες καθαρισμένες.
Υλικά για 4 άτομα
- 1.600γρ. κατσικάκι χεράκι και παϊδάκια σε μερίδες
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι νερό
- 8 αγκινάρες
- 500γρ. αρακά καθαρισμένο (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 λεμόνια
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα πλασοτέ και σοτάρετε το κατσικάκι από όλες τις πλευρές. Το αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Ανακατεύετε συχνά μέχρι να γυαλίσουν.
- Σβήνετε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτετε νερό να μισοσκεπαστεί το φαγητό στην κατσαρόλα. Αφού πάρει μια καλή βράση χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με το καπάκι την κατσαρόλα και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Αλατοπιπερώνετε τους πάτους της αγκινάρας και τους προσθέτετε στο φαγητό. Μετά από λίγο προσθέτετε τον αρακά, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό από το πρώτο λεμόνι, τον μισό άνηθο και λίγο ζεστό νερό. Σιγοβράζετε μέχρι να μαγειρευτούν καλά το κατσικάκι, οι αγκινάρες κι ο αρακάς και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι.
- Διαλύετε το αλεύρι σε λίγο κρύο νερό και προσθέτετε το χυμό του δεύτερου λεμονιού. Ρίχνετε το μίγμα στην κατσαρόλα και τη γυρίζετε να πάει παντού να δέσει το ζουμί του φαγητού. Δοκιμάζετε αν χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο το φαγητό, σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε τον υπόλοιπο άνηθο.
- Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.