Στο άκουσμα της κομπόστας ίσως το μυαλό σας πάει σε νοσοκομείο. Εμένα πάλι πάει στη γιαγιά μου, που μόλις μαλακώνανε λίγο τα μήλα τα έφτιαχνε κομπόστα. Γλυκά έφτιαχνε σπάνια, όμως είχε σχεδόν πάντα στο ψυγείο κομπόστα μήλο, όλο το χειμώνα. Εγώ εδώ τα έφτιαξα με φιρίκια και τους πρόσθεσα σταφίδα κορινθιακή και αστεροειδή γλυκάνισο. Τελικά η κομπόστα είναι ένα πανάλαφρο επιδόρπιο που αντέχει όχι μόνο στο ψυγείο, αλλά και στο ντουλάπι του χρόνου με μεγάλη επιτυχία!
Υλικά για 5 άτομα
- 10-12 φιρίκια
- 1 λεμόνι το χυμό και το ξύσμα
- 100γρ. ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- μερικά άνθη κανέλας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 3 κουτ. σούπας σταφίδα κορινθιακή
Εκτέλεση
- Βάζετε 750ml νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτετε το χυμό του λεμονιού. Καθαρίζετε τα φιρίκια από τη φλούδα τους και με το ειδικό εργαλείο αφαιρείτε το κοτσάνι και τα κουκούτσια τους. Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το νερό.
- Όταν τελειώσετε βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε τη ζάχαρη, τον αστεροειδή, το ξύλο και τα άνθη της κανέλας, το ξύσμα του λεμονιού και βράζετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε τις σταφίδες και βράζετε για 5-10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, αλλά να κρατάνε και λίγο.
- Μεταφέρετε την κομπόστα σε γυάλινο μπολ και αφήνετε να κρυώσει πριν της σκεπάσετε και τη βάλετε ψυγείο.