Έχουν και τα αλμυρά κέικ τη… γλύκα τους. Πρώτης τάξεως σνακ αλλά και κολατσιό για τα παιδιά μετά την πρώτη πρωινή βουτιά στη θάλασσα και τα παιχνίδια με την άμμο. Το νόστιμο κρητικό ανθότυρο έγινε η αφορμή γι’ αυτό το ανάλαφρο και πεντανόστιμο κέικ. Το φρέσκο βούτυρο, η πιπεριά, το κρεμμύδι και τα φρέσκα μυρωδικά το έκαναν να ευωδιάζει πραγματικά.
Υλικά για ένα διαμέτρου ταψάκι 23εκ.
- 250γρ. ανθότυρο Κρήτης λιωμένο με το πιρούνι ή φέτα αν προτιμάτε
- 3 αβγά
- 125γρ. βούτυρο LURPAK λιωμένο + 1 κουτ. σούπας επιπλέον για το σοτάρισμα του κρεμμυδιού
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20γρ.)
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C πάνω κάτω. Ζεσταίνετε 1 κουτ. σούπας βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τα κυβάκια της πιπεριάς μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Αφήνετε το τηγάνι εκτός φωτιάς.
- Μέσα σε ένα μπολ ρίχνετε τα αβγά και τα χτυπάτε ελαφρά μαζί με τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο και το γιαούρτι. Αφού ενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί στο μίγμα.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το λιωμένο ανθότυρο, τα σοταρισμένα κρεμμύδια με την πιπεριά, το δυόσμο, το μαϊντανό, τον άνηθο και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του ψωμιού (το μικρό μέγεθος) ή σε ταψάκι στρογγυλό Δ:23εκ.
- Ψήνετε το κέικ για 40-50 λεπτά περίπου, χωρίς να ανοίξετε καθόλου το φούρνο ενδιάμεσα.
- Ξεφορμάρετε το κέικ σε πιατέλα και αφού κρυώσει εντελώς, το σερβίρετε κόβοντας σε τρίγωνα κομμάτια ή σε φέτες αν το βάλετε σε φόρμα ψωμιού.
Σημείωση:
Αν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε το κέικ κόβοντας οριζόντια κάθε τρίγωνο κομμάτι στη μέση και να τα γεμίσετε σαν σάντουιτς με ζαμπόν γαλοπούλας, τυρί κρέμα και λεπτότατες φέτες ντομάτας. Με τον ίδιο τρόπο κάνετε σάντουιτς με δυο φέτες κέικ.