Εντυπωσιακός και πολύ νόστιμος αυτός ο κορμός είναι μια εύκολη παρασκευή, φτάνει να πάρετε τον αέρα του ρολαρισμένου παντεσπανιού.
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 4 αβγά
- 180γρ ζάχαρη
- 80γρ. αλεύρι
- 50γρ. κακάο
Για την καραμέλα
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
Για τη γέμιση και την επικάλυψη
- 500ml κρέμα γάλακτος
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- 70γρ. σοκολάτα
Εκτέλεση
- Αποβραδίς ετοιμάζετε την καραμέλα βράζοντας την κονσέρβα με το ζαχαρούχο για 3 ώρες σε κατσαρολάκι με νερό πάνω σε μέτρια φωτιά για να μην κοχλάζει πολύ, φροντίζοντας να είναι πάντα σκεπασμένο με νερό και ανανεώνοντάς το συχνά όταν εξατμίζεται. Το αφήνετε μέσα στην κατσαρόλα μέχρι την επόμενη να κρυώσει.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα σας να φουσκώσει και να γίνει λευκό και αφράτο. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ. Μεταφέρετε το κακάο και το αλεύρι σε σουρωτήρι και το ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα των αβγών ανακατεύοντάς το παράλληλα με σπάτουλα, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Στρώνετε ένα ρηχό ταψί με χαρτί ψησίματος και το αλείφετε με λίγο σπορέλαιο. Αδειάζετε πάνω του το μείγμα που ετοιμάσατε, το ισιώνετε και το ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου. Το ξεφουρνίζετε, το αναποδογυρίζετε πάνω σε βαμβακερή πετσέτα πιάνοντάς το από τις άκρες του χαρτιού και μετά τραβάτε προσεκτικά το χαρτί να ξεκολλήσει. Πιάνετε τη μια άκρη της πετσέτας και την τυλίγετε μαζί με το παντεσπάνι σε ρολό. Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς τυλιγμένο με την πετσέτα.
- Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Ξύνετε τη σοκολάτα στον τρίφτη αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμο ξύσμα σοκολάτας.
- Ξετυλίγετε προσεκτικά το παντεσπάνι, αφαιρείτε την πετσέτα και αλείφετε όλη την επιφάνειά του με καραμέλα. Συνεχίζετε με ένα στρώμα σαντιγί και πασπαλίζετε με ξύσμα σοκολάτας.
- Τυλίγετε προσεκτικά το παντεσπάνι σε ρολό και το τοποθετείτε σε πιατέλα σερβιρίσματος με τη ραφή από κάτω. Αν το θεωρείτε απαραίτητο κόβετε τις δυο άκρες του παντεσπανιού να ισιώσει ο κορμός και σκεπάζετε την όλη την επιφάνειά του με την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζετε τον κορμό με το υπόλοιπο ξύσμα σοκολάτας και τον αφήνετε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.