Θα μπορούσα να τα πω και ταρτάκια, αλλά εδώ πρόκειται για παρόρμηση της στιγμής που με οδήγησε να… εκμαυλίσω την αθώα, πλην πολύχρωμη και λιμπιστική φρουτοσαλάτα του Φρεσκούλη που αγόρασα έτοιμη από το ψυγείο του σούπερ μάρκετ, βάζοντάς την να καθίσει πάνω σε ένα στρώμα αφράτης κρεμ πατισιέρ και μέσα σε τραγανές φωλιές σφολιάτας από δίσκους ζύμης που αγόρασα έτοιμους, επίσης. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε 100% την παρόρμηση. Θα την επαναλάβω. Δοκιμάστε κι εσείς…
Υλικά
12 δίσκους σφολιάτας για πιτάκια
1 συσκευασία φρουτοσαλάτα Φρεσκούλης ή φρούτα διάφορα εποχής
για την κρεμ πατισιέρ
- 500ml γάλα κατσικίσιο ή αγελαδινό
- 2 κρόκους
- 1 αβγό
- 75γρ. ζάχαρη
- 55γρ. νισεστέ
- 1 καψουλάκι βανίλια
- 1 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε το γάλα σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και σε ένα μπολ ρίχνετε τους κρόκους και τα αβγά, τη ζάχαρη, το νισεστέ και λίγο από το γάλα της κατσαρόλας. Ανακατεύετε δυνατά με αβγοδάρτη να γίνει ομοιογενές το μίγμα και προσθέτετε σταδιακά όλο το γάλα της κατσαρόλας.
- Επιστρέφετε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέτετε τη βανίλια και συνεχίζετε να ανακατεύετε ζωηρά με τον αβγοδάρτη μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Τέλος ανακατεύετε μέσα το λικέρ και τη μεταφέρετε σε ένα μπολ, σκεπάζετε με σελοφάν την επιφάνειά της για να μην πιάσει πέτσα και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν τη βάλετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
- Παίρνετε ένα ταψάκι με 12 θήκες για μάφιν ή 12 ατομικά ραμκέν (πυρίμαχα σκεύη για σουφλέ) και αφού τα αλείψετε εσωτερικά με λίγο λάδι προσαρμόζετε μέσα τους, τους δίσκους της ζύμης φτιάχνοντας 12 καλαθάκια. Με ένα πιρούνι τα τρυπάτε εδώ κι εκεί και τα βάζετε να ψηθούν στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και τα βγάζετε από τις θήκες πάνω σε σύρμα να κρυώσουν.
- Όταν θέλετε να σερβίρετε, τοποθετείτε μέσα τους από μια γενναία κουταλιά κρέμας και στολίζετε με 3-4 κομμάτια φρούτων της επιλογής σας, κατά προτίμηση διαφορετικού χρώματος το καθένα.