Είναι η πιο συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας που μπορείς να φτιάξεις αφού το τελικό προϊόν που μένει είναι το 10% περίπου της αρχικής ποσότητας, αλλά είναι το κάτι άλλο, στο εγγυώμαι! Αν δεν τον φας με το κουτάλι κι αν δεν τον κάνεις άλειμμα στο ψωμί αυτό τον πελτέ θα τον χρησιμοποιήσεις στα κοκκινιστά και στα λαδερά φαγητά σου, προσθέτοντας μόνο 1-2 κουταλιές της σούπας.
Η αλήθεια είναι πως θέλει λίγο χρόνο για να γίνει. Δυο μέρες μόνο δηλαδή. Στον ήλιο! Αλλά αξίζει πραγματικά να έχεις το δικό σου σπιτικό πελτέ. Φτιάξτον τώρα, όσο ακόμα υπάρχουν καλές και φτηνές ντομάτες. Να προτιμήσεις τα πομοντόρια
Υλικά για 500ml έτοιμου προϊόντος
- 5 κιλά κατακόκκινα σφιχτά πομοντόρια (τις οβάλ ντομάτες)
- 5 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- Ελαιόλαδο για τη φύλαξη
Εκτέλεση
- Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις τοποθετούμε ανά στρώσεις σε μεγάλη κατσαρόλα. Πασπαλίζουμε ενδιάμεσα την κάθε στρώση με αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και την αφήνουμε για 3 ώρες στην άκρη να βγάλει τα ζουμιά της.
- Στραγγίζουμε τα ζουμιά και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 45-60 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά και να χάσουν τουλάχιστον τον μισό τους όγκο οι ντομάτες. Στο ενδιάμεσο ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
- Πολτοποιούμε τις ντομάτες με ραβδομπλέντερ και αφού κρυώσει λίγο η σάλτσα, την περνάμε από σουρωτήρι, σε 4-5 δόσεις πιέζοντας με μαρίζ ώστε να απομακρύνουμε τις φλούδες και τα σπόρια.
- Μεταφέρουμε τον πολτό σε ταψί και το σκεπάζουμε από πάνω με σήτα (την αγοράζουμε από τα είδη κιγκαλερίας). Τη στερεώνουμε με μανταλάκια κι αφήνουμε το ταψί στον ήλιο. Το βράδυ το παίρνουμε το ταψί μέσα στο σπίτι για να μην μαζέψει υγρασία.
- Το επόμενο πρωί πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε τον πελτέ που στο μεταξύ έχει κάνει ρυτίδες από την εξάτμιση των υγρών του. Ισιώνουμε την επιφάνειά του, ξανασκεπάζουμε και αφήνουμε ξανά στον ήλιο για μια ολόκληρη μέρα μέχρι να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά του και να γίνει μια σφιχτή πάστα. Ίσως χρειαστεί και 3η μέρα στον ήλιο για να σφίξει καλά, ο δικός μου δεν χρειάστηκε.
- Τον μοιράζουμε σε 2 αποστειρωμένα βαζάκια, απογεμίζουμε από πάνω με ελαιόλαδο και διατηρούμε τον πελτέ εκτός ψυγείου. Όταν αρχίσουμε να τον καταναλώνουμε τον μεταφέρουμε στο ψυγείο.
Σημείωση:
Κάθε φορά που παίρνουμε πελτέ από το βάζο προσθέτουμε από πάνω ελαιόλαδο ώστε η επιφάνεια του να είναι πάντα καλυμμένη.
