Γλυκό κουταλιού σταφύλι, αλλά με μια ποικιλία σταφυλιού δεν είχα ξαναδοκιμάσει. Λέγεται «κρίμσον» και πρόκειται για μια κόκκινη άσπερμη ποικιλία σαν τη σουλτανίνα, αλλά σε κόκκινο χρώμα. Έτσι κόκκινο-ροδί γίνεται και το σιρόπι του γλυκού που κάνει και είναι υπέροχο. Αν τη βρείτε στη λαϊκή ή στο μανάβικο, μην την προσπεράσετε. Δοκιμάστε τη και είμαι σίγουρη θα σας αρέσει.
Υλικά για 3 βάζα των 400γρ.
- 500γρ. σταφύλι «κρίμσον» (μόνο τις ρόγες)
- 800γρ. ζάχαρη
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- 2 φύλλα αρμπαρόριζας
- ½ λεμόνι το χυμό
Εκτέλεση
- Ξεκολλάμε τις ρόγες από τα τσαμπιά και τις πλένουμε καλά. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα.
- Πασπαλίζουμε από πάνω όλη τη ζάχαρη και τη βρέχουμε με το νερό. Κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτεί το περιεχόμενό της και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση το γλυκό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Δεν πρέπει να βράζει σε δυνατή φωτιά γιατί θα καραμελώσει η ζάχαρη και θα σκουρύνει πολύ το γλυκό μας.
- Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του γλυκού. Όταν τελειώσουμε με τον αφρό συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι ελαφρά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το σταφύλι να κρυώσει.
- Σε αυτό το διάστημα το σταφύλι θα βγάλει τα υγρά του, αν έχει κρατήσει, θα μαζέψει και θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την πυκνότητα του σιροπιού του. Ίσως χρειάζεται περισσότερο νερό, ίσως περισσότερο βράσιμο για να δέσει καλύτερα.
- Σε κάθε περίπτωση προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και το χυμό του λεμονιού και δίνουμε στο γλυκό μια δυο βράσεις ακόμα να δέσει το σιρόπι του.
- Τότε, αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα φύλλα της αρμπαρόριζας και τα μοιράζουμε όπως είναι καυτό σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα. Βιδώνουμε τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε αφήνοντας να κρυώσουν σε αυτή τη στάση.
- Το γλυκό διατηρείται εκτός ψυγείου, όμως από τη στιγμή που θα ανοίξουμε το βάζο, το βάζουμε στο ψυγείο.