Ένα παράξενο κέικ με σοκολατένια βάση κι επικάλυψη κρέμας καραμελέ που σερβίρεται σαν τούρτα. Ακούγεται παράξενο και πανδύσκολο, αλλά είναι εύκολο στην παρασκευή, ανάλαφρο στη γεύση κι εξαιρετικά εντυπωσιακό στην όψη. Λίγη υπομονή χρειάζεται μόνο και θα ανταμειφθείτε με ένα εξαιρετικό επιδόρπιο που θα ξετρελάνει τους πάντες!
Για την καραμέλα
- 100γρ. ζάχαρη
- 50 ml νερό (3 1/2 κ.σ.)
Για την κρέμα
- 2 αβγά
- 30γρ. ζάχαρη (2 κ.σ.)
- 100γρ. κρέμα γάλακτος
- 250ml γάλα πλήρες
- 1 βανιλίνη
Για το κέικ
- 2 αβγά
- 100γρ. ζάχαρη
- 50γρ. βούτυρο lurpak λιωμένο
- 15ml γάλα (1κ.σ.)
- 1 κ.γ. καφέ στιγμής
- 1 βανιλίνη
- 45γρ. αλεύρι
- 15γρ. κακάο
Εκτέλεση
- Πρώτα ετοιμάζουμε την καραμέλα: Βάζουμε τη ζάχαρη σε τηγάνι, τη βρέχουμε με το νερό, ανακατεύουμε να λιώσει και βράζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά και χαμηλώνουμε στη συνέχεια μέχρι να πάρει ξανθοκόκκινο χρώμα η καραμέλα. Την αδειάζουμε σε ταψάκι διαμέτρου 23εκ. καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά όσο μπορούμε.
- Για την καραμελέ: Χτυπάμε μέσα σε ένα μπολ με τον αβγοδάρτη τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και τα ενσωματώνουμε χτυπώντας καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Με μίξερ χειρός χτυπάμε μέσα σε ένα μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη να γίνουν ένα αφράτο λευκό μίγμα.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το γάλα, τη βανιλίνη και τέλος το αλεύρι και το κακάο ρίχνοντάς τα σταδιακά από σουρωτήρι.
- Ρίχνουμε το μίγμα της κρέμας στο ταψάκι με την καραμέλα, περνώντας το από σουρωτήρι – μην παραλείψετε αυτό το βήμα, είναι σημαντικό για να έχουμε εντελώς λείο αποτέλεσμα στην κρέμα.
- Ύστερα προσθέτουμε το μίγμα του κέικ κουταλιά-κουταλιά, φροντίζοντας να πάει παντού. Θα δούμε πως επιπλέει πάνω από το μίγμα της κρέμας, κι αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε κι εμείς.
- Τοποθετούμε το ταψάκι μέσα σε μεγαλύτερο ταψί και προσθέτουμε βραστό νερό από βραστήρα μέχρι να φτάσουμε στη μέση του ταψιού.
- Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Αφού το βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη.
- Ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε δίσκο και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.